Programele pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii încep mai târziu în acest an, iar gradul de birocrație a crescut. Totuși, sumele alocate și numărul beneficiarilor sunt mai mari
Micii întreprinzători vor avea ceva mai mult de așteptat în acest an față de 2014 pentru programele desfășurate de Direcția pentru IMM, aflată în subordinea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri. Gradul de birocrație a crescut, dar bugetele sunt mai mari.
Start cu întârziere
Programul Start este, ca întotdeauna, primul. Acesta începe pe data de 22 iunie, deși anul trecut a început în aprilie. Întârzierea se va transmite la toate programele derulate de departament.
Ultimul program care beneficiază de granturi va fi Femeia Mana ger. Bugetul alocat pentru Start este însă mai mare: 20 milioane lei în 2015, față de 13 milioane în 2014.
Bugetul alocate prgramelor pentru IMM-uri a crescut cu circa 50% în 2015 față de 2014, la 90 de milioane de lei.
Numărul de beneficiari potențiali a crescut de la minimum 130 anul trecut la minimum 150 în acest an, și pe fondul unei alocări mai mari per IMM: 120.000 de lei în acest an față de 100.000 de lei în 2014. Sunt eligibile IMM-urile care au cel mult doi ani de la înființare, sunt integral private, nu au datorii la stat, nu au beneficiat de alocație nerambursabilă în anii anteriori. Banii pot fi folosiți pentru achiziția de echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru inclusiv software-ul aferent, aparate de marcat electronice, cântare etc.
Față de anul trecut, vor trebui să prezinte un certificat din partea administrației fiscale care să ateste lipsa datoriilor către bugetul de stat doar cei admiși ca beneficiari. La depunerea proiectului, solicitanții vor trebui să vină doar cu o declarație pe propria răspundere în acest sens. Programul finanțează maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 120.000 lei/ beneficiar, contribuția proprie fiind de minimum 10%. Antreprenorii trebuie să completeze și să transmită on-line planul de afaceri începând cu ora 10.00 a primei zile de înscriere, timp de 10 zile calendaristice de la demararea programului din data de 22 iunie.
Mai multă birocrație
Anul acesta, bugetul total alocat programelor dedicate IMM-urilor a crescut cu circa 50%, de la puțin peste 60 milioane lei anul trecut, la circa 90 milioane lei în acest an. Fiecare program în parte beneficiază de un buget crescut cu circa 50%, cu excepția programului Meșteșuguri și Artizanat, unde vor fi organizate tot 8 târguri, ca anul trecut. Gradul de birocrație este mai mare. „Acum, este nevoie de un memorandum de Guvern și de o analiză de oportunitate pentru a fi deblocate fondurile. Statul vrea să controleze mai strict banii, așa ca a impus aceaste noi instrumente de control”, au afirmat surse din piață. În plus, operațiunile vor fi îngreunate de numărul redus de angajați din cadrul direcției, sub 100 față de 160 în alți ani. În unitățile teritoriale există câte doi oameni care verifică patru-cinci aplicații pe zi.
Programele din 2015
Direcția pentru IMM va desfășura în acest an toate programele care au fost și anul trecut, cu excepția schemei de minimis Locuri de Muncă Subvenționate, care pentru care faza din 2014 se încheie în acest an. Cele opt programe care beneficiază de granturi sunt Start, Comerț și Servicii, Femeia Manager, Tineri Debutanți, Meșteșuguri și Artizanat și Incubatoare. Mai există alte două programe, care nu vor avea granturi: Empretec și România-Hub.