Bătaie pe locuri la grădinițele centrale

Bătaie pe locuri la grădinițele centrale

La grădinițele din centrul Capitalei numărul de locuri s-a ocupat chiar din primele ore de la începerea înscrierilor

Părinții care nu și-au rezervat, ieri, timp pentru înscrierea celui mic la grădiniță își pot lua adio. Nu vor mai prinde grădinițele din centru, unde locurile disponibile s-au ocupat încă din primele ore.

Una dintre cele mai solicitate în fiecare an este Grădinița nr. 50 din str. Nicolae Iorga nr. 5. Ieri, părinții stăteau la coadă cu dosarele în mână. Pentru anul școlar 2015-2016, grădinița are disponibile 20 de locuri la grupa mică cu predare în limba germană matern și alte 20 la limba română. „În trei ore, s-au depus 11 dosare pentru grupa cu predare în germană. Anul trecut, am fost nevoiți să suplimentăm și am format încă o grupă în limba germană matern. A fost pentru prima dată când am putut să obținem încă o grupă”, a explicat directorul instituției, Margareta Chicoș. Alocația zilnică de hrană este de 16 lei.

Criză de profesori de germană

Ne puteți urmări și pe Google News

Margareta Chicoș mai spune că în fiecare an sunt nevoiți să respingă dosare. „În 2014, am avut 50 de cereri pe 25 de locuri, dar prin suplimentare am reușit să le acoperim. Anul acesta, s-ar putea să fie tot așa, dar nu vom putea să suplimentăm în fiecare an. Asta pentru că este o problemă foarte mare a acoperirii cadrelor didactice care să predea la aceste grupe. Trebuie să aibă pregătire de specialitate, iar catedra de limba germană este deficitară la toate nivelele de învățământ”, a mai spus directoarea.

Și la Grădinița nr. 248 din zona Titulescu-Piața Victoriei e bătaie pe locuri. Diana are doi copii. Fetița întră în clasa pregătitoare în toamnă și l-a adus pe băiat la aceeași grădiniță. „Am ales să fie împreună, să pornească împreună pe un drum. Stăm în apropiere, așa că ne va fi ușor. Am venit de la prima oră pentru că știu că se ocupă repede locurile și n-aș vrea să pierdem”, a explicat mama.

Potrivit directoarei Emilia Lupu, anul trecut, s-a cerut la inspectorat o suplimentare de 5 locuri pe lângă cele 20 de locuri dintr-o grupă, pentru că au fost foarte multe cereri.

35 de locuri, ocupate în prima zi

Dacă la grădinițele din centru presiunea e foarte mare, la periferie, situația e diferită, dar nu cu mult. La Grădinița 241 „Peștișorul de aur” din Sectorul 3 sunt disponibile la grupa mică 100 de locuri. Directoarea Gheorghița Zariosu ne-a spus că, ieri, s-au depus pentru grupa mică 35 de dosare astfel că părinții ar face bine să se grăbească cu înscrierea. „Nu cred că vom mai avea locuri până la finalul intervalului”, a mărturisit directoarea. Alocația de hrană este de 13 lei pe zi, iar la Grădinița 232, situată în apropiere, de 14 lei pe zi.

La 232, sunt disponibile 60 de locuri (trei clase) pentru fiecare grupă în parte.

Toate dosarele depuse sunt primite la înscriere urmând ca o comisie să verifice, ulterior, dacă sunt îndeplinite criteriile de admitere. „Acum 18 ani, stăteam la coadă de la 6 dimineața și nu prindeam loc. Acum, nu mai face lumea copii, așa că s-a rezolvat și cu criza locurilor în grădinițe”, a fost de părere un părinte venit, ieri, la grădiniță. Înscrierea și reînscrierea copiilor la grădiniță au loc între 11 mai și 1 august. (A contribuit Daniela Șerb)

Condiții de admitere la germană matern

- părinții sunt etnici sau cetățeni germani, cu acte doveditoare;

- au absolvit o școală germană;

- au absolvit facultatea de limbi străine, secția germană;

- au atestat de limbă germană;

- au atestat de traducător;

- au cursuri de limbă germană;

- utilizează germana la locul de muncă.