Președintele cere reexaminarea Legii locuințelor împotriva cutremurelor

Președintele cere reexaminarea Legii locuințelor împotriva cutremurelor

Preşedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

În cererea de reexaminare, semnată şi transmisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şeful statului susţine că legea, în forma transmisă spre promulgare, aduce modificări şi completări reglementărilor în materie, pe care le apreciază ca fiind necesare pentru îmbunătăţirea cadrului legislativ de funcţionare a sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor, precum şi pentru responsabilizarea persoanelor fizice şi juridice ce deţin în proprietate locuinţe. El arată însă că realizarea scopului avut în vedere de legiuitor impune o serie de clarificări, de natură să asigure, pe de o parte, respectarea obligaţiei de a încheia o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, iar pe de alta să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe.

În acest sens, preşedintele Iohannis consideră că se impune reexaminarea de către Parlament a unora dintre dispoziţiile legii.

El precizează că prin art. I pct. 7 din lege - art. 9 alin. (1 indice 2) din această lege se prevede posibilitatea PAID (Pool de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale) ca, în cazuri bine determinate, fără ca acestea să fie definite, să condiţioneze încheierea poliţei PAD de efectuarea unei inspecţii de risc a locuinţei ce va face obiectul asigurării obligatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Această prevedere este însă în contradicţie cu actualele dispoziţii ale art. 3 alin. (6) din Legea nr. 260/2008 (care nu au fost modificate prin legea transmisă la promulgare), ce exclud expres din sfera de aplicare a legii "locuinţele situate în clădirile expertizate tehnic în condiţiile legii de către experţi tehnici atestaţi şi încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic", spune Iohannis.

Preşedintele menţionează că, având în vedere prevederile art. 3 alin. (6) al Legii 260/2008, conform cărora locuinţele încadrate în clasa I de risc seismic nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor naturale în baza unei poliţe de asigurare obligatorie PAD până la data recepţiei lucrărilor de consolidare a clădirilor, şi prevederile art. 3 alin. (9) - nou introdus -, care impun o restricţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative de către societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietăţi, la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinţei.

Iohannis atrage atenţia asupra necesităţii ca statul să utilizeze inclusiv propria capacitate administrativă în ceea ce priveşte posibilităţile concrete de funcţionare a mecanismului propus de legiuitor şi având în vedere prevederile art. 3 alin. (9), care transferă controlul obligaţiei de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie în sarcina societăţilor de asigurări.

Şeful statului indică faptul că art. II din legea transmisă spre promulgare prevede că obligaţia prevăzută la art. 3 alin. (9) se aplică şi asigurărilor facultative multianuale existente la data intrării în vigoare a legii, începând cu prima aniversare anuală.

"În legătură cu aceste dispoziţii, care vizează raporturile contractuale deja existente privind asigurarea locuinţelor achiziţionate prin credit ipotecar şi, în general, a asigurărilor facultative multianuale, considerăm că implementarea prevederilor acestui articol trebuie să se realizeze cât mai riguros juridic, pentru a nu impune costuri suplimentare, cu implicaţii prohibitive, atât asiguraţilor cât şi asiguratorilor", arată Iohannis.

Totodată, el consideră că aceste prevederi pot avea drept consecinţă afectarea raporturilor dintre părţile contractului de asigurare şi pot conduce şi la perturbarea activităţii din domeniul asigurărilor.

"În consecinţă, apreciem că aspectele procedurale care vizează posibilitatea de îmbunătăţire a stării de fapt ar trebui abordate cu un plus de atenţie, astfel încât respectarea obligativităţii de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD) să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe", afirmă Iohannis.

Cât priveşte procedura de legiferare, şeful statului semnalează că, faţă de forma adoptată de Senat, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor a fost amendată, în mod semnificativ, de Camera Deputaţilor, iar din această perspectivă consideră că legea nu respectă procedura parlamentară de adoptare a legilor şi contravine jurisprudenţei constante a Curţii Constituţionale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, în conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederilor art. 61 alin. (2) din Constituţie.