PRIMA ieșire publică a noului ministru de Finanțe: Controalele ANAF, INTENSIFICATE. Firmele, controlate pe bază de eșantion!

PRIMA ieșire publică a noului ministru de Finanțe: Controalele ANAF, INTENSIFICATE. Firmele, controlate pe bază de eșantion!

Campania de control demarată în ultimul timp de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie intensificată, dar aboarea de până acum a ANAF trebuie să se schimbe, a spus astăzi Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, în cadrul unui interviu acordat B1tv.

„Ce trebuie să îndreptăm acum este acea abordare care a creat anumite neplăceri, adică închiderea la prima faptă constatată”, a apreciat ministrul adăugând că vor fi intensificate controalele ANAF.

Bani în plus la buget

„Peste 3,3 miliarde de lei, pe primul trimestru, sunt și din partea aceasta (din campania bonului fiscal- n. r.). Am discutat cu colegii de la ANAF și aș vrea să introducem o metodologie de eșantionare a modului în care se face controlul lunar, pentru că aud foarte multe vorbe că ”suntem doar noi, ăștia mici, luați la verificare, de ce nu sunt luați și cei mari”, a mai spus ministrul.

Acesta a spus că sevva trece la controlarea firmelor în funcție de un anumit eșantion.

„Lunar vom face acel eșantion care se compune din trei elemente. Primul element este ca din acea listă de firme care vor fi verificate lunar să facă parte un procent egal cu ponderea pe care acea categorie de întreprindere o are în totalul companiilor la nivel național”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Accelerarea investițiilor

Teodorovici a menționat de asemenea că pregătește o propunere de accelerare a investițiilor.

„Vreau să vin, în câteva săptămâni, cu o propunere de accelerare a investițiilor, atât la nivel local, cât și la nivel central. Eu nu sunt de principiul de a bloca banii pe fiecare autoritate contractantă și după aceea să aștept să cheltuie banii”, a spus Teodorovici.

„Banii vor fi cuprinși într-o anvelopă bugetară din care consiliile locale pot să înceapă să finanțeze proiecte de interes pentru comunitățile locale, drumuri, apă, canal, educație, sănătate. Acea anvelopă financiară o au la dispoziție și ea se diminuează în funcție de semnarea contractelor de achiziție publică”, a completat acesta.