Răspunsul dat de manageri Guvernului! Reduceți TVA cu 4 puncte! Dă o gură de oxigen întregii economii
- Dinu Boboc
- 26 martie 2015, 00:00
Când li se cere să pună în balanță scăderea cotei generale de TVA, cu patru puncte și o diminuare mai drastică a TVA la alimente, la numai 9%, oamenii de afaceri răspund că scăderea cotei generale de TVA ar fi de preferat
Scăderea TVA ar putea să nu mai aștepte anul viitor, așa cum prevede proiectul de Cod Fiscal. Premierul Victor Ponta a declarat ieri că modificarea s-ar putea produce peste doar două luni, fie prin diminuarea cotei generale de TVA, de la 24 la 20%, fie prin reducerea cotei numai la alimentele de bază, însă la 9%.
Ieftiniri, creșterea puterii de cumpărare dar și o scădere drastică a veniturilor la buget, pe care nu se știe dacă statul o va putea suporta, ar fi urmările preconizate. Dintre cele două măsuri, o mare parte din oamenii de afaceri și analiștii consultați spun că preferă scăderea generală a TVA, care va avea efect automat și asupra prețurilor la alimente. Aceștia susțin că scăderea generală de TVA va ajuta sectoare cu ponderi importante în economie, cum ar fi construcțiile sau producția industrială, în general toți furnizorii de bunuri și servicii, dar și agricultura și retailul alimentar. În schimb, de reducerea TVA la alimente ar beneficia doar aceste două ultime sectoare.
FOTO: Laurențiu Plosceanu
Unii din susținătorii scăderii cotei generale de TVA sunt constructorii, un sector lovit acut de criză, dar și de scăderea fondurilor alocate de la buget pentru investiții. Un TVA general redus la 20% va avea efecte benefice clare asupra economiei, a declarat pentru EVZ Lau r e n ţ i u Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii.
„De trei ani, de când economia a revenit pe creştere, militez pentru revenirea TVA-ului la nivelul de dinainte de criză, măsură care va avea efecte benefice pentru constructori în special”, a afirmat Plosceanu.
Statul nu este un bun platnic, iar rambursările de TVA vin și după nouă luni, timp în care oamenii de afaceri se descurcă cum pot. În plus, chiar dacă este o măsură care s-ar resimți în buget, beneficiile pentru stat s-ar vedea în timp. Odată cu scăderea taxei, s-ar ieftini produsele, vânzările ar crește, deci și încasările statului.
„Încasările statului din TVA ar putea crește, nu scădea, după această măsură. Numărul tranzacțiilor va fi mai mare, iar consumul va crește”, a afirmat acesta.
Și analiștii financiari spun că, din cele două măsuri propuse, scăderea TVA general ar ajuta mai mult economia. „Reducerea TVA la 20% ar avea efecte benefice mai mari asupra economiei şi ar contribui mai mult la reducerea preţurilor. TVA-ul redus la alimente ar avea un efect mai restrâns şi ar reprezenta un ajutor mai mult pentru persoanele cu venituri mici”, a declarat pentru EVZ economistul Aurelian Dochia.
Un TVA mai mic ar stimula consumul şi ar ajuta economia să crească, con sideră acesta. Însă, el atrage atenţia asupra problemei ridicate de rapiditatea cu care se doreşte impusă această măsură și a faptului că trebuie ca bugetul să o poată suporta .
Oamenii de afaceri: scad prețurile
Scăderea TVA numai la alimentele de bază ar afecta un segment mai redus al mediului de afaceri. „Este necesară creşterea puterii de cumpărare, mai ales pentru unele categorii sociale. Critica potrivit căreia pierde bugetul de stat sume mari de bani este penibilă”, a comentat pentru Evz Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
FOTO: Cristian Pârvan
Ilie Van, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Păsări, spune că oricare din cele două măsuri ar fi benefică. Desigur, lucrând în domeniul alimentar, înclină spre reducerea TVA la produse de bază. „În prima fază, scăderea preţurilor va reflecta întocmai scăderea TVAului. Preţurile la alimente vor scădea probabil cu 10-15%. Ar fi bine să existe un acord între retaileri şi guvern în această privinţă. Pe producători, această măsură i-ar ține în viață”, a completat Van.
Impact bugetar și asupra evaziunii
Încă nu se știe ce include Guvernul în categoria „alimente de bază”. Inițial, Guvernul dorea să adopte această măsură pentru carne, legume și pește. Deși au fost prezentate ca măsuri alternative, scăderea generală a TVA cu 4 puncte și scăderea TVA la alimentele de bază, până la 9%, ar afecta diferit bugetul.
Impactul scăderii TVA general cu patru puncte ar costa bugetul 5 miliarde de lei în 2015
Mai precis, diminuarea cotei generale de TVA ar avea un impact de peste trei ori mai mic decât scăderea TVA-ului general, cu 4 puncte. Astfel, din iunie până în decembrie 2015, impactul scăderii TVA general este de 5,25 miliarde de lei, în schimb, impactul scăderii TVA la alimentele de bază ar fi de 1,51 miliarde de lei potrivit calculelor inițiale ale Guvernului. Dacă sunt incluse mai multe produse în acest coș al alimentelor de bază, atunci impactul crește semnificativ.
O altă întrebare este dacă scăderea de taxă se va reflecta în scăderea evaziunii. Aurelian Dochia se îndoieşte de vreun efect pe care această măsură l-ar avea asupra reducerii evaziunii fiscale. De altfel, nici scăderea TVA la pâine nu a avut efectul scontat.
Opinia specialistului fi scal: de unde bani?
Un motiv pentru care Guvernul ar dori să reducă TVA în avans sunt încasările mai bune, potrivit specialiștilor. Nu este clar că în primele două luni din an au mers mai bine colectările, ceea ce ar permite scăderea taxelor anunțate. Eu cred că nu un efect al faptului că s-au făcut mai puține rambursări de TVA, în condițiile în care în decembrie s-a rambursat foarte mult în avans, în total aproximativ 1,5 miliarde de euro. În condițiile în care în primele luni s-a rambursat mai puțin, TVA-ul net colectat iese mai mare”, a declarat pentru Evz Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
FOTO: Ionuț Dumitru