Personajul săptămânii. Varujan Vosganian, între etapa romantică și vocația de martir

Personajul săptămânii. Varujan Vosganian, între etapa romantică și vocația de martir

Istoria artei este plină de literați care au ajuns la închisoare, dar autorul operei „Visătorul trezit” are o calitate rară: talentul de a juca teatru.

Perspectiva pușcăriei l-a speriat îngrozitor pe scriitorul Varujan Vosganian , așa că i-a implorat pe colegii săi din Senat să-l salveze. Momentul a fost unic în istoria Senatului: Vosganian, veteran al politicii, ajuns la respectabila vârstă de 56 de ani, a plâns, s-a rugat, a citit din Biblie și și-a adus cu el acatistele și mirul. Înduioșați, senatorii l-au ascultat. Autorul libretului operei „Visătorul trezit” a scăpat de Justiție.

Sponsorizat de Vîntu

L-am cunoscut pe Varujan Vosganian în 1996, când conducea Partidul Alternativa României (PAR) împreună cu Adrian Iorgulescu, președintele Uniunii Muzicologilor, și cu regretatul Laurențiu Ulici, președintele Uniunii Scriitorilor. În cadrul Convenției Democratice, PAR juca un rol minor și primise doar câteva poziții de secretar de stat.

Etapa romantică a lui Vosganian pare să se fi încheiat prin anul 2000, când moștenitorul PAR, Uniunea Forțelor de Dreapta, a primit bani de la Sorin Ovidiu Vîntu – în jur de 1,3 miliarde de lei vechi. Vîntu avea deja notorietatea celui care nenorocise sute de mii de români prin jocul piramidal numit FNI. Vosganian știa cu ce se ocupă cel care-i întreținea partidul... 

^ După ce și-a ținut discursul „impresionant” în fața colegilor, s-a întors în bancă și a lăcrimat FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Bruxelles-ul nu l-a vrut

În 2003, a lăsat ca UFD să fie înghițit de PNL. În 2004, a ajuns din nou în Senat și a fost ales în conducerea Uniunii Scriitorilor, unde a fost adus în speranța că va salva finanțele asociației.

În 2006, primul eșec major: guvernul Tăriceanu l-a propus comisar european, dar, la sugestia Bruxelles- ului, se retrage. „Jurnalul Național”, ziarul lui Dan Voiculescu, a scris în acea perioadă că ar fi fost informator al Securității, acuzație care nu a fost niciodată confirmată.

Interesant este că, și în acel moment dificil, Vosganian s-a dus la Patriarhie, ca să se roage pentru șansele sale de a ajunge comisar european. Ca o formă de recompensă, în aprilie 2007, după ce PD a fost scos de la guvernare, liderul Uniunii Armenilor a fost numit ministru al Economiei. Acesta a fost și începutul epopeii penale a lui Vosganian: în această calitate, a emis mai multe acte prin care magnatul Ioan Niculae putea cumpăra gaze ieftine de la Romgaz.

Acest moment să fi e o victorie a democrației și a demnității Parlamentului României” VARUJAN VOSGANIAN, după ce Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale în cazul său

Forțat să plece din PNL

PNL l-a forțat pe Varujan Vosganian să demisioneze din partid, întrerupând astfel o carieră politică de 11 ani în acest partid. Singurul care l-a apărat, după ce Senatul a respins cererea DIICOT de începere a urmăririi penale, a fost Călin Popescu Tăriceanu, conturând impresia că Vosganian s-ar putea regăsi în PLR alături de alți demnitari care au avut probleme cu Justiția, precum Daniel Chițoiu, fost ministru de Finanțe în guvernul Ponta, și el salvat de colegii parlamentari de urmărirea penală, sau Cristian David, fost ministru de Interne, aflat însă în arest.