Un marinar român a căzut victimă conflictului intern din Libia dintre forțele guvernamentale și grupările jihadiste, care a transformat țara arabă într-o reală amenințare pentru UE.
Armata libiană a recunoscut ieri că unul din avioanele sale de vânătoare a lovit duminică seară un vas petrolier la bordul căruia se aflau 26 de marinari, ucigând doi dintre membrii echipajului, un român și un grec. Moartea românului, originar din Galați, a fost confirmată de Ministerul român al Afacerilor Externe.
Haosul libian
Atacul care a vizat petrolierul Araevo s-a produs în haosul general în care s-a scufundat Libia în ultimii ani, după înlăturarea fostului dictator Muammar Gaddafi, provocat de luptele interminabile între forțele guvernamentale și milițiile islamiste. De altfel, Derna, portul din estul țării în care a avut loc atacul, este controlat tocmai de facțiunile islamiste ostile administrației oficiale de la Tripoli. Inițial, informația că racheta care a lovit vasul sub pavilion liberian a fost lansată de un avion al armatei libiene a fost divulgată de presă, guvernul de la Tripoli recunoscând ulterior că trupele sale s-au aflat la originea atacului.
Armata libiană susține că vasul era unul suspect și că nu ar fi oprit la somația militarilor înainte de a intra în port, pentru a-i fi verificată încărcătura. Guvernul de la Tripoli mai spune în apărarea sa că multe vase transportă armament și muniție și chiar grupuri de islamiști care se alătură forțelor rebele din Derna. La Atena, guvernul grec a condamnat atacul aerian „neprovocat și laș”, subliniind că vasul era cunoscut forțelor libiene întrucât acoperea această rută, Derna-Pireu, de ani de zile. Și autoritățile de la București au dat asigurări că vor continua monitorizarea cazului, „inclusiv din perspectiva circumstanțelor în care s-a produs acest grav incident”, se arată într-un comunicat remis de MAE. Autoritățile elene au mai precizat că petrolierul avea la bord circa 1600 de tone de țiței care riscau în orice moment să se scurgă în mare, provocând un dezastru ecologic.
Valuri de imigranți
Instabilitatea din Libia devine o mare bătaie de cap pentru cancelariile europene în condițiile în care țara s-a transformat într-o adevărată placă turnantă a imigrației ilegale către Bătrânul Continent. Peste 207.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană în anul 2014, potrivit cifrelor Națiunilor Unite, alți 3.500, un număr-record, pierzându-și viața în drum spre Europa, după ce bărcile supraîncărcate s-au scufundat.
Un nou front jihadist în Africa
Starea generală de haos din Libia a atras și atenția Statului Islamic, gruparea jihadistă care face ravagii în Orientul Mijlociu și sub drapelul căreia luptă în prezent peste 3.000 de europeni. Armata americană avertiza încă de luna trecută că Statul Islamic și-a amplasat deja mai multe tabere de antrenament în estul Libiei unde ar fi instruite câteva sute de militanți. Prezența lor îngrijorează și mai mult Europa deoarece Statul Islamic este o grupare teroristă mult mai bine organizată decât milițiile islamiste libiene dispersate și are o bază de recrutare mai largă. Sâmbătă, guvernul libian a confirmat că 14 soldați au fost uciși de militanții Statului Islamic, iar răpiri în masă au fost de-a lungul Libiei. ost deja