Destinul Ucrainei, discutat la Bruxelles. Ce speră să obțină președintele Poroșenko și ce vor liderii europeni

Destinul Ucrainei, discutat la Bruxelles. Ce speră să obțină președintele Poroșenko și ce vor liderii europeni

Combaterea corupției în Ucraina va fi analizată de liderii UE la o reuniune la nivel înalt, azi, la Bruxelles. Oficialii UE au cerut Ucrainei, din 2014, să facă reforme și să reducă nivelul corupției. Criticii spun că nu s-au schimbat multe de atunci, iar președintele Petro Poroșenko a fost acuzat că susține oficiali corupți.

Discuțiile liderilor europeni se vor concentra pe progresul reformelor, cu promisiunea de a liberaliza regimul de vize pentru ucraineni, pe masă.

Dar Ucraina speră altceva: speră să fie discutată problema privind rolul Rusiei pe teritoriul ucrainean și să fie prelungite sancțiunile împotriva Moscovei.

Percepția corupției este mai gravă în Ucraina decât în Rusia, conform Transparency nternational. Unii activiști anti-corupție spune că persoane extrem de bogate și puternice, cu legături cu președintele Poroșenko, limitează reformele pentru a-și proteja interesele.

În urmă cu două săptămâni, guvernatorul regiunii Odesa, fostul președinte georgian Mihail Șaakașvili, a demisionat, acuzându-l pe Poroșenko de susținerea unor oficiali corupți, care subminează eforturile de reformă în Odesa.

 

Anterior, oficialii au fost forțați să dea publicității averile uriașe pe care le dețin - sute de mii de dolari în bani și colecții de obiecte luxoase - după aprobarea noilor măsuri anticorupție.

În 2014, președintele de atunci Viktor Ianukovici a fost alungat de la putere în urma acuzațiilor de corupție, atunci apărând informații și fotografii de pe proprietatea sa luxoasă.

Luna trecută, activiștii au făcut un protest în fața Parlamentului în care au atârnat lenjerie intimă, cuvintele semănând cu „lașitate”, conform BBC.

Ucraina a creat un nou birou anticorupție, o nouă forță de poliție, un nou sistem electronic pentru licitarea contractelor guvenramentale și o metodă de depistare a averii politicienilor și a funcționarilor publici.  

Miercuri, o tânără avocată de 23 de ani, Anna Kalynchuk, a fost numită la conducerea agenției anti-corupție. Criticii susțin că ea nu are suficientă experiență pentru o astfel de funcție, dar alții s-au bucurat că vechii politicieni sunt înlocuiți.

În urmă cu câteva zile, tânăra Anastasia Deyeva, de 24 de ani, a fost numită ministru adjunct de Interne.

Preluarea controlului de către rebelii pro-ruși din Donbas, estul Ucrainei, rămâne o preocupare importantă pentru guvernul de la Kiev, la mai bine de doi ani de la anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia.

„Cred că atenția ar trebui să fie concentrată asupra situației din Donbas, asupra agresiunii Rusiei și asupra extinderii sancțiunilor”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, înaintea summitului UE. El a adăugat că Rusia ar trebui să fie forțată să respecte acordurile de pace semnate la începutul lui 2015.