Cel mai mari RUȘINI trăite de echipa națională a României în ultimii 26 de ani
- Andrei Călin
- 14 noiembrie 2016, 01:13
Echipa națională a mai suferit, începând din 1990, câteva eșecuri usturătoare pe teren propriu, dar niciodată n-a arătat atât de jenant ca în partida pierdută, vineri, pe teren propriu, cu Polonia (scor 0-3). Chiar și „Generația de Aur” a fost învinsă la București, drastic, în două situații, dar Gică Hagi, Gică Popescu și Dan Petrescu au confirmat că înfrângerile au fost doar simple accidente.
Un meci de poveste a fost cel disputat contra Bulgariei, la data de 17 octombrie 1990, pe stadionul „Steaua”. Jocul conta pentru preliminariile Campionatului European din 1992, iar vecinii noștri s-au impus cu scorul de 3-0. Înaintea acestei confruntării, prima reprezentativă disputase un meci amical, cu Polonia, tot în Ghencea, scor 2-1. Înfrângerea cu Bulgaria a stârnit un uriaș scandal la acea vreme, mai ales că venea după un debut nefericit în preliminarii, scor 1-2, în Scoția. „Alb-verzii” au marcat prin Sirakov (28) și Todorov (48 și 76), dar „tricolorii” au avut multe ocazii de-a înscrie și au arătat o cu totul altă atitudine în comparație cu ce s-a putut vedea în umilința de vineri, cu „leșii”. În toamna anului 1990, majoritatea internaționalilor români se transferaseră în stăinătate, iar convocarea la echipa națională a reprezentat un pretext pentru a reveni în țară și a sta alături de familii și prieteni. Selecționerul Gheorghe Constantin a fost depășit de situație și a fost îndepărtat după acel joc. Naționala avea să rateze calificarea la Euro 92.
Tot „Generația de Aur” a mai avut parte de o înfrângere usturătoare, acasă, în Ghencea, în mandatul lui Anghel Iordănescu. Pe 11 octombrie 1995, „tricolorii” cedau fără drept de apel, în fața Franței, 1-3, în preliminariile Campionatului European din 1996, găzduit de Anglia. Karembeu (27), Djorkaeff (41) și Zidane (78) au punctat pentru francezi, iar pentru „tricolori” a redus din diferență Marius Lăcătuș (52). Eșecul n-a avut atât de mari ecouri și a fost benign, pentru că românii s-au calificat la Euro. În plus, acea echipă a Franței avea să devină campioană mondială în 1998.
În 1996 a existat un rezultat rușinos pentru România, bifat într-un amical cu Emiratele Arabe Unite. Întâlnirea a avut loc în Cotroceni, la data de 14 septembrie 1996. Oaspeții au câștigat cu 2-1, goluri marcate de Abdel Hussain (3) și Zuhair Bakhit (70), respectiv Jean Vlădoiu (60). Peste acel șoc s-a trecut totuși ușor, fiind vorba doar despre o lipsă de concentrare a unor jucători caree aveau să se califice lejer la Mondialul din 1998.
Există un corespondent pentru umilința trăită contra Poloniei, și el s-a petrecut în 2008, pe 6 septembrie. În preliminariile Campionatului Mondial din 2010, echipa națională a debutat la Cluj, pe terenul echipei CFR Cluj, împotriva Lituaniei. Balticii s-au impus categoric, 0-3, în fața românilor pregătiți de Victor Pițurcă, goluri reușite de Stankevicius (31), Mikoliunas (69) și Kalonas (86). „Tricolorii” au ratat total acea campanie de calificare și n-au ajuns în Africa de Sud.
O înfrângere dezarmantă a suferit România și în fața Olandei, la data de 16 octombrie 2012. Într-o partidă jucată pe „Arena Națională”, ce a contat pentru calificare la Campionatul Mondial din Brazilia – 2014, „tricolorii” au fost umiliți cu scorul de 4-1. Batavii au etalat forță și au punctat prin Lens (9), Indi (29), Van der Vaart (45+1 – penalty) și Van Persie (86). Elevii lui Victor Pițurcă au punctat o singură dată, prin Cipriam Marica (40). În acea campanie, „tircolorii” au disputat un baraj, cu Grecia, dar nu s-au calificat la turneul final, după 1-3 și 1-1.