Chipsurile, din prafuri și chimicale, doar urme fine de cartofi

Chipsurile, din prafuri și chimicale, doar urme fine de cartofi

Un studiu realizat de APC România, pe baza etichetelor de la 27 de tipuri de chipsuri care se găsesc în toate magazinele din România, arată că în acestea găsim de toate, dar prea puțini cartofi , iar conținutul de sare este uriaș

APC România a constatat că 44% din sortimentele analizate conţin acid citric, 37% monoglutamat de sodiu, 15% clorură de potasiu, 15% acid lactic, iar 7% au trei tipuri de potenţiatori de gust: monoglutamat de sodiu, guanilat disodic și 5 ribonucleotide disodice.

„Sunt făcute din tot felul de bazaconii frumos colorate și cu gust de orice. Chiar de orice, credeți-mă! De fum, grătar, chili, sărați, cu ceapă, usturoi, cu orice. Astăzi, în alimentație aproape nimic nu e ceea ce pare: cafeaua este de fapt aromă cu cafea, chipsurile sunt bazaconii colorate și totul e aromă cu ceva”, a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specialist în medicina personalizată, nutriție și nutrigenomică.

Tot felul de substanțe nocive

Printre cele câteva ingredinte naturale, producătorii au strecurat și: glucoză afumată, zahăr, extract de condiment, amidon din cartofi pregelatinizant, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din soia, ulei de rapiță, maltodextrină, dextroză, monoglutamat de sodiu, guanilat disodic, inozinat disodic, acid citic, clorură de calciu, clorură de potasiu, acid tartric, acid malic, coşenilă (colorant obținut din gândaci), acetat de sodiu, lactat de calciu, aromă de fum și alte arome, fără a specifica natura lor! „

Chipsurile industriale sunt realizate din materii prime înalt procesate, la nivel de extract și pudră, cu adaosuri chimice din categoria aditivilor și aromelor artificiale, fapt ce face ca aceste produse să fie lipsite de nutrienți valoroși, fiind doar bombe calorice”, a atras atenția conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Sunt bombe calorice

Chipsurile sunt produse hipercalorice, având, la 100 de grame, între 416 kcal şi 546 kcal. La aceeași cantitate, grăsimile variază între 21gr şi 35 gr, din care grăsimile saturate sunt între 3 gr şi 11,2 gr. Acestea din urmă cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare și sunt un factor de risc pentru boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer şi Parkinson, cancerele de colon și de sân, determină rezistenţa la insulină, favorizând apariţia diabetului de tip 2 şi deficienţe de învăţare la tineri.

Ce substanțe nocive conțin:

● acid citric - Poate provoca dureri abdominale și atacă smalțul dinților. Nu este recomandat în alimentația copiilor.

● monoglutamat de sodiu E621 – Poate provoaca reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului. Este interzis femeilor însărcinate, copiilor, hipoglicemicilor, bătrânilor și cardiacilor.

● clorură de potasiu - Poate declanşa sau agrava: afecţiuni renale și cardiace, hipertensiune, infarct miocardic şi diabet zaharat.

● acid lactic E 270 –Poate produce mâncărimi, inflamarea limbii şi a mucoaselor, respiraţie greoaie, secreţii nazale, favorizează apariţia cariilor și diverse afecţiuni digestive. Interzis copiilor

Ne puteți urmări și pe Google News