BREAKING NEWS. Trupele irakiene au intrat în MOSUL. ”Predați armele sau veți muri”

BREAKING NEWS. Trupele irakiene au intrat în MOSUL. ”Predați armele sau veți muri”

Forțele speciale irakiene au reușit, marți dimienață, să pătrundă în estul orașului Mosul și speră, potrivit BBC, să-i împingă pe teroriștii Statului Islamic spre nordul orașului. Potrivit relatărilor de la fața locului, rezistența teroriștilor a fost, până în prezent, destul de slabă.

Într-o apariție televizată, premierul irakian Haider al-Abadi anunțase anterior că forțele speciale irakiene se pregătesc să cucereacă Mosulul și le-a transmis teroriștilor Statului Islamic să predea armele pentru că altfel vor muri cu toții.   

”Nu au nicio șansă. Fie se predau, fie mor”, a spus al-Abadi, anunțând că luptătorii de elită irakieni se aflau, marți dimineață, la porțile estice ale Mosulului, în vreme ce unități ale armatei avansau spre sudul orașului.

”Ne apropiem de Daesh din toate unghiurile și cu voia lui Dumnezeu om tăia capul șarpelui. Nu vor mai avea pe unde să iasă și nu vor putea scăpa”, a precizat al-Abadi, care este şi comandantul forțelor militare irakiene. Ulterior, potrivit BBC, foțele speciale irakene au reușit să pătrundă în partea estică a orașului

Ne puteți urmări și pe Google News

Corespondentul BBC care însoțește Serviciul de contra-terorism din Irak a relatat că trupele au întâmpinat, luni, o rezistență slabă în deplasarea lor spre Mosul

În bătălia pentru recucerirea Mosulului, declanșată în urmă cu două săptămâni, pe lângă cei 50.000 de militari irakieni, sunt implicați luptători kurzi peshmerga, triburi arabe sunite și miliții șiite.

Mosulul a căzut în mâinile jihadiștilor în iunie 2014. Liderul acestora, Abu Bakr al-Baghdadi, ar fi ales o moschee din oraș pentru a proclama înființarea viitorului ”califat”.

Înainte de începerea ofensivei forțelor aliate, sprijinite aerian de Statele Unite, se estima că în oraș s-ar mai afla între 3000 și 5000 de jihadiști și aproximativ 1,5 milioane de civili.