Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP): „ Problema lipsei de personal din închisori se va rezolva, pentru că s-au tot făcut și continuă să se facă angajări. Salariile plătite respectă legea”

Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP): „ Problema lipsei de personal din închisori se va rezolva, pentru că s-au tot făcut și continuă să se facă angajări. Salariile plătite respectă legea”

Închisorile din România găzduiesc peste 30.000 de infractori condamnaţi.

Închisorile din România găzduiesc peste 30.000 de infractori condamnaţi. În slujba lor se află, în fiecare zi, aproape 12.000 de civili şi militari, adică de mai bine de două ori mai puțini, dar aceasta nu este o problemă apărută azi, ieri sau în ultimii ani, a declarat, într- un interviu pentru EVZ, Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), care spune că problema lipsei de personal se va rezolva, pentru că s-au tot făcut și continuă să se facă angajări. Cât despre tratamentul de salarizare diferenţiat față de celelalte instituţi din sistemul de apărare, pe care îl acuză sindicațiștii, Daniel Barbu precizează că salariile plătite respectă legea.

EVZ: - Reprezentanții angajaților din penitenciare reclamă în stradă multe neajunsuri - salariile sunt mici, orele suplimentare nu sunt plătite şi nici nu se fac angajări. Cum vede ANP situația?

Daniel Barbu: - Revendicările organizaţiilor sindicale ale angajaţilor din penitenciare vizează, în principal, drepturi de natură salarială. Menționez că salariile plătite respectă legea, sunt stabilite de actele normative în vigoare, specifice domeniului de activitate. Concret, este vorba despre modul de aplicare a Ordonanței 20 referitoare la corectarea unor inechităţi salariale în sistemul de apărare şi ordine publică, în urma căreia lucrătorilor din sistemul penitenciar nu li se acordă sume compensatorii reprezentând salariul de merit în plată la nivelul lui 2009. Am luat act de aceste revendicări și lăsăm deschisă calea dialogului pentru găsirea celor mai bune soluții pentru rezolvarea problemelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

- Afectează protestul gardienilor activitatea de supraveghere din penitenciare?

- Protestele sunt legale și nu afectează siguranţa penitenciarelor. Menționez că lucrătorii din sistem nu pot recurge la greve sau întreruperi voluntare ale activităţii, conform statutului funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare. Legea le interzice să facă efectiv grevă.

- Dincolo de faptul că sunt nemulțumiți că nu primesc aceleași salarii ca angajații din sistemul de apărare și ordine publică și că muncesc zeci de ore după program, din cauza lipsei de personal, protestatarii cer și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Concret, cât de greu este să muncești într- o pușcărie? Sunt angajaţii închisorilor la fel de închiși ca și deţinuţii?

- Condițiile din penitenciare au fost prezentate pe larg în ultima perioadă, de multe ori. Avem permanent în atenție îmbunătățirea acestor condiții, se fac multe demersuri, dar, într-adevăr, mai e mult de lucru. Cât privește lipsa de personal, aceasta nu este o problemă apărută azi, ieri sau în ultimii ani. E adevărat, numărul mare de pensionări, de 1.000 de angajați în primele opt luni ale acestui an, îngreunează planificarea pe posturi. La fel de adevărat este însă și că am tot organizat concursuri pe posturile rămase libere. Au fost angajați până acum circa 700 – 800 de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ postliceal şi universitar. Și vom continua angajările. Ne dorim respectarea drepturilor personalului conform volumului şi complexităţii muncii depuse.