Donald Trump se îndreaptă spre VICTORIE, prezice profesorul care a ghicit TOȚI președinții din ultimii 30 de ani

Donald Trump se îndreaptă spre VICTORIE, prezice profesorul care a ghicit TOȚI președinții din ultimii 30 de ani

Trump va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite, susține profesorul Allan Lichtman, descoperitorul celor „13 chei pentru Casa Albă”.

Donald Trump va fi viitorul președinte al Statelor Unite, pronostichează Allan Lichtman, profesor de istorie la American University din Washington, autor al lucrării „Cheile pentru Casa Albă”, care i-a indicat corect pe toți câștigătorii alegerilor prezidențiale, din 1984 încoace.

Lichtman a explicat pentru Washington Post cum „ghicește” câștigătorul. Predicțiile sale nu au nimic de-a face cu sondajele politice sau schimbările demografice și nici cu opțiunile sale politice. El se folosește de ceea ce numește „Cheile pentru Casa Albă” pentru a determina viitorul învingător.

Iar anul acesta, spune Allan Lichtman, Donald Trump este favorit pentru a câștiga.

Cheile, explicate pe larg în cartea lui Lichtman „Predicting the Next President: The Keys to the White House 2016”, sunt următoarele:

1. Mandatul partidului – După alegerile intermediare, partidul la putere deține mai multe locuri în Camera Reprezentanților decât după precedentele alegeri intermediare;

2. Concurența – Nu există concurență serioasă pentru nominalizarea candidatului partidului aflat la putere;

3. Titularizarea – Candidatul partidului de la putere este actualul președintele actual;

4. Terța parte – Nu există un candidat terț semnificativ și nici o campanie independentă importantă;

5. Economia pe termen scurt – Economia nu se află în recesiune în timpul campaniei electorale;

6. Economia pe termen lung – Creșterea economică reală pe cap de locuitor din timpul mandatului prezent este egală sau depășește creșterea medie din timpul ultimelor două mandate;

7. Schimbări politice – Administrația în funcție face schimbări majore în politica națională;

8. Tulburări sociale – Nu există nici o tulburare socială majoră în timpul mandatului;

9. Scandal – Administrația în funcție nu este afectată de nici un scandal;

10. Eșec extern / militar – Administrația în funcție nu suferă un eșec major în domeniul afacerilor externe sau militare;

11. Succes extern / militar – Administrația în funcție realizează un succes major în domeniul politicii externe sau în cel militar;

12. Charisma candidatului puterii – Candidatul partidului aflat la putere este charismatic sau un erou național;

13. Charisma challengerului – Candidatul partidului challenger nu este charismatic sau un erou național.

Allan Lichtman a purtat săptămâna aceasta o discuție cu reporterul Washington Post, în care a explicat cine crede că va fi câștigătorul alegerilor prezindențiale de la 8 noiembrie și ce argumente are în acest sens.

Washington Post – Spuneți-mi despre aceste chei ale dvs și cum le folosiți pentru a evalua alegerile.

Allan Lichtman – „Cheile pentru Casa Albă” sunt un sistem de predicție bazat pe precedentul istoric. Am creat acest sistem observând toate alegerile prezidențiale din 1860 până în 1980, și de atunci am folosit acest sistem pentru a prezice cu corectitudine rezultatele tuturor celor opt alegeri prezidențiale din 1984 până în 2012.

„Cheile” sunt 13 întrebări de timpul „adevărat / fals”, unde un răspuns „adevărat” favorizează întotdeauna realegerea partidului care deține Casa Albă, în cazul de acum democrații.

Iar cheile sunt formulate pentru a reflecta teoria elementară că alegerile sunt în primul rând judecăți asupra performanței partidului care deține Casa Albă la momentul respectiv. Iar dacă șase sau mai multe dintre chei sunt false – adică împotriva partidului la putere – acesta pierde. Dacă, dimpotrivă, mai puțin de șase dintre chei sunt false, partidul la putere câștigă un nou mandat de patru ani.

Atunci, cei care privesc doar la suprafața lucrurilor ar putea spune: păi, președintele Obama are 58% rată de favorabilitate, nu înseamnă că democrații sunt cu un picior la Casa Albă? De ce nu este așa?

Absolut deloc nu înseamnă că democrații sunt cu un picior la Casa Albă. Mai întâi de toate, una dintre cheile mele este despre faptul dacă președintele în funcție candidează pentru realegere și răspunsul este negativ. O altă cheie se referă la charisma candidatului partidului care deține Casa Albă. Obama, în 2008, era charismatic. Însă, acum, Hillary nu este.

Cheile nu au nimic de a face cu simpatia față de președinte sau cu sondajele politice, cu o singură excepție, iar aceasta se referă la posibilitatea unei campanii a unui al treilea partid.

Dar Donald Trump, pe de altă parte? El nu este afiliat la partidul care îl susține; din acest motiv, a fost mai greu să încadrați campania sa și să-i estimați șansele?

Donald Trump face ca alegerile acestea să fie cel mai dificil de evaluat din 1984 încoace. Nu am mai avut până acum un candidat ca Donald Trump, iar Trump poate foarte bine sparge tiparele istorice stabilite din 1860 până azi.

Nu am mai avut parte de un candidat care și-a petrecut viața îmbogățindu-se pe seama altora, ca Donald Trump. Este primul candidat din istoria noastră care este un mincinos în serie, inventând tot felul de lucruri pe măsură ce vorbește. Chiar și când spune adevărul, cum ar fi „Barack Obama s-a născut cu adevărat în Statele Unite”, el adaugă că Hillary Clinton a declanșat dezbaterea despre locul de naștere al președintelui și că el doar a încheiat, deși atunci când Obama și-a arătat certificatul de naștere, el nu l-a crezut.

Nu am mai avut până acum un candidat care să amenințe că va declanșa un război aruncând în aer navele din Golful Persic, dacă se apropie prea mult de ale noastre.

Nu am mai avut până acum un candidat care să-și fi însușit ca pe un model un dictator străin, inamic al Americii și criminal.

Date fiind aceste excepții, Donald Trump poate foarte bine zgudui tiparele istoriei, care s-au clădit în ultimii 150 de ani, și pierde aceste alegeri, chiar dacă circumstanțele istorice îi sunt favorabile.

Ne aflăm la mai puțin de șapte săptămâni de alegeri. Cine preziceți că va câștiga în noiembrie?

Pe baza celor 13 chei, aș prezice victoria lui Donald Trump. Nu uitați, șase chei sunt suficiente să pierzi, și în acest moment, democrații au pierdut cinci chei.

Cheia nr. 1 este mandatul partidului – cât de bune rezultate a obținut în alegerile intermediare. A fost zdrobit.

Cheia nr. 2  este faptul că actualul președinte nu mai candidează.

Cheia nr. 7, nici o schimbare politică majoră în al doilea mandat al lui Obama, de talia lui Care Act.

Cheia nr. 11, nici un succes răsunător în politica externă.

Și cheia nr. 12, Hillary Clinton nu este Franklin Roosevelt.

Încă o cheie și democrații sunt demolați, și iată că mai există și cheia Gary Johnson (candidat din partea Partidului Libertarian – n.r.). Una dintre cheile mele spune că partidul la putere primește un „fals” dacă candidatul unui al treilea partid are șanse să obțină peste 5%.

Cele mai bune performanțe ale lui Gary Johnson sunt de 12 – 14%. Regula mea este să tai aceste cifre la jumătate. Asta ar însemna că democrații pierd a șasea cheie, pe ultima.

Așadar, foarte-foarte strâns cheile indică o victorie a lui Donald  Trump. Însă aș spune, cu mai mare exactitate, că indică o victorie generică a Partidului Republican, deoarece cred că, dată fiind natura fără precedent a candidaturii lui Trump, și a lui Trump însuși, el este capabil să-și năruiască șansele și să piardă, deși vertdictul istoriei este în favoarea lui. Deci este posibil ca aceste alegeri să evolueze în oricare dintre direcții.

Credeți că faptul că Trump nu este un republican tradițional contribuie la această incertitudine în evaluarea Cheilor?

Cred că mai ales faptul că este un rebel și nimeni nu știe unde se plasează în politică, deoarece se schimbă încontinuu. Desfid pe oricine să spună care este politica sa în problema imigrației, care este politica sa în ceea ce privește interzicerea musulmanilor sau a oricui altcuiva de a intra în Statele Unite. Mai sunt și povestea cu Universitatea Trump, cu Institutul Trump, falimentele sale, fundația sa caritabilă, îmbogățirea sa pe seama altora și toate minciunile și lucrurile periculoase pe care le-a spus în campanie, care fac din el un candidat bulversant.

Deși eu nu folosesc sondajele, cum am mai zis, acestea dau în ultima vreme rezultate tot mai strânse. Clinton a pierdut din avansul inițial, dar nu din cauza ascensiunii lui Trump, ci a eșecurilor lui Clinton.

Totuși, el se află tot în jurul a 39% și nu poți câștiga dacă nu treci pragul de 40%.

Pe măsură ce oamenii vor înțelege că Gary Johnson nu poate fi o opțiune viabilă, singura alegere va fi între Trump și Clinton. Normal ar fi ca suporterii lui Johnson să treacă de la acesta la Clinton, mai ales tinerii. Însă, credeți-mă, am mai văzut filmul ăsta. Primul meu vot a fost în 1968, când eram ca tinerii de azi, născuți în anii 1990, și mulți dintre prietenii mei, foarte liberali, nu au votat cu Hubert Humphrey pentru că făcea parte din „establishmentul” democrat. Și ce să vezi? Au votat cu Richard Nixon!