Grupul VIȘEGRAD poate da un veto acordului cu BREXIT, dacă nu sunt respectate DREPTURILE cetățenilor lor din Marea Britanie

Grupul VIȘEGRAD poate da un veto acordului cu BREXIT, dacă nu sunt respectate DREPTURILE cetățenilor lor din Marea Britanie

Un grup de state din Europa Centrală, membre ale UE, cunoscute sub numele de Grupul de la Vișregrad (Cehia, Ungaria, Slovacia, Polonia) este gata să apeleze la dreptul de veto în cazul unui acord privind Brexitul, dacă înțelegerea ar limita dreptul cetățenilor lor de a lucra în Marea Britanie, a declarat premierul slovac Robert Fico.

Într-un interviu acordat Reuters. Fico a spus că Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia nu vor face compromisuri în negocieri, scrie BBC News.

Comentariile sale vin la o zi după prima reuniune informală importantă a țărilor UE fără Marea Britanie.

Brexit-ul, deși nu a fost un subiect pe agenda oficială a reuniunii, a umbrit, totuși summitul de la Bratislava.

La finalul summitului, vineri, Fico a declara că el împreună cu ceilalți lideri ai țărilor care au majoritatea populației imigrante în Marea Britanie nu vor lăsa ca acei oameni să devină „cetățeni de mâna a doua”.

„Grupul Vișegrad nu va face compromisuri. Dacă nu avem garanția că acești oameni sunt egali, vom avea un veto asupra acordului dintre UE și Regatul Unit”, a afirmat el.

O sursă din Ministerul slovac de Externe a declarat pentru BBC că Fico s-a referit doar la cetățenii UE care traăiau deja în Marea Britanie la momentul referendumului.

Ambasadorul ceh în Marea Britanie, Libor Secka, a subliniat că aceasta nu este „o declarație oficială privind poziția statelor de la Vișegrad” pe tema negocierilor de Brexit. Deși respectă opinia lui Fico, Secka spune că Polonia, care deține președinția Grupului V4, trebuie să vorbească în numele grupului.

„Nu vom mai comenta pe marginea acestor negocieri”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului britanic. „Această abordare nu ne va ajuta să avem cel mai bun acord pentru Marea Britanie”, a adăugat el.

Liderii UE au insistat că nu vor avea loc discuții formale privind Brexitul decât după ce începe procedura, care durează doi ani, prin care Marea Britanie cere să plece din UE.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că premierul britanic, Theresa May, i-a spus recent că această dată ar putea fi în ianuarie sau februarie 2017.