Alianţa TURCO-ISIS contra kurzilor din nordul Siriei. Mai mulţi jihadişti ai STATULUI ISLAMIC au fost filmaţi luptând cot la cot cu rebelii sprijiniţi de TURCIA

Alianţa TURCO-ISIS contra kurzilor din nordul Siriei. Mai mulţi jihadişti ai STATULUI ISLAMIC au fost filmaţi luptând cot la cot cu rebelii sprijiniţi de TURCIA

Intervenţia Turciei în nordul Siriei încurcă şi mai mult iţele unui război interminabil în care toţi sunt contra toţi. Tăcerea americanilor, în timp ce principalul lor aliat – kurzii, care s-au dovedit cea mai eficientă forţă terestră în lupta contra Statului Islamic - este zdrobit de rebeli jihadişti susţinuţi de forţele turce, ridică multiple semne de întrebare. Pe fondul acestei muţenii (tulburată puţin şi nesemnificativ de o scurtă declaraţie a purtătorului de cuvânt al Pentagonului), numeroşi corespondenţi prokurzi din regiune sau independenţi semnalează un fapt halucinant, dar nu neapărat surprinzător pentru cei care cunosc duplicitatea despotului de la Ankara: mulţi dintre teroriştii ISIS care s-au retras din oraşul sirian Jarablus fără să tragă vreun foc de armă ar fi trecut graniţa în Turcia de unde au revenit în Siria, alături de armata turcă, îmbrăcaţi în rebeli opozanţi ai lui al-Assad şi intepretând lamentabil rolul de vânători de jihadişti ai Statului Islamic.

Grupurile de monitorizare a situaţiei din nordul Siriei precizează că numărul morţilor şi răniţilor este în continuă creşte, de ambele părţi, şi că devine tot mai evident că pătrunderea Turciei pe teritoriul Siriei are ca scop unic “împingerea” kurzilor cât mai departe de graniţă, şi nu lovirea Statului Islamic, cum se preciza în primele declaraţii oficiale ale Ankarei.

“Turcilor nu le-a păsat niciodată de Jarablus sau de civilii care sufereau din cauza ISIS până ce au aflat că forţele kurde se pregătesc să meargă acolo”, a declarat un oficial american pentru CNN.

La faţa locului nu se mai poate vorbi de o simplă intervenţie militară, ci de operaţiuni de război în adevăratul sens al cuvântului, scrie debka.com. Forţele susţinute de armata turcă înaintează pe trei direcţii, parcurgând aproximativ 15-17 de kilometri dintr-o fâşie de 100 km.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ţintele devin astfel din ce în ce mai clare: enclava kurdă de la Afrin, nord-vestul Siri şi enclavele kurde din Qamishli şi Hassaka, din est, pentru a bloca fuziunea acestora şi eventualitatea formării unui stat kurd la graniţele Turciei.

Tot potrivit debka.com, un alt scop al turcilor ar fi înaintarea până în nordul oraşului Al-Bab pentru ca apoi să joace un rol major în teatrul de operaţiuni de pe teritoriul Siriei. Dar pentru asta trebuie să străbată teritoriile cucerite de kurzi, până acum câteva zile aliatul principal al americanilor în lupta contra teroriştilor Statului Islamic.

Manbij, oraşul eliberat recent în urma unor lupte crâncene între SDF – coaliţie kurdo-arabă susţinută de SUA – şi ISIS, se află la doar 35 de kilometri de Jarablus şi ar fi doar o chestiune de zile până când acesta va fi cucerit de forţele rebele siriene susţinute de aviaţia şi artileria turcă.

Duminică s-au înregistrat ciocniri puternice în zona localităţilor deţinute de kurzi-  Beir Khoussa şi Amarneh - forţele turce fiind obligate să se retragă de mai multe ori în faţa contraatacurilor derulate de kurzi.

 

Debka.com mai scrie că unele sate au fost pur şi simplu rase de pe faţa pământului de aviaţia şi tancurile turceşti. Cel puţin 35 de persoane au murit în urma confruntărilor de duminică iar în total, după cinci zile de lupte, pierderile de vieţi omeneşti ridicându-se la 150 în rândul kurzilor şi 60 pentru turci.

 

Până în prezent, trupele turceşti şi rebele jihadiste nu au ucis, rănit sau capturat nici măcar un membru al ISIS. În schimb, mai mulţi luptători arabi şi kurzi ai SDF au fost capturaţi şi torturaţi îngrozitor de jihadiştii sprijiniţi de turci. Imaginile înfiorătoare cu prizonieri de război suspuşi unor tratamente inumane au fost publicate de toate reţelele de socializare. De asemena, mai mulţi combatanţi ai Statului Islamic au fost remarcaţi în înregistrările video postate de rebelii sirieni.

Duminică seară a apărut şi o firavă reacţie americană prin purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, care a precizat că ciocnirile dintre miliţiile jihadiste susţinute de turci şi forţele kurde siriene de la sud de Jarablus sunt “inacceptabile din moment ce Statul Islamic a părăsit regiunea”. “Teatrul de operaţiuni a devenit mult prea aglomerat. În consecinţă le cerem tuturor celor implicaţi să înceteze imediat şi să ia măsurile necesare pentru a pune capăt conflictului”, a mai precizat Cook.  

Declaraţia oficialului american nu a fost însă de natură să liniştească spiritele şi tot debka.com scrie că, potrivit surselor sale militare, se fac pregătiri intense pentru evacuare Forţele americane pentru Operaţiuni Speciale şi elicopterelor de la baza aeriană Rmeilan, aflată în apropierea oraşului sirian-kurd Hassaka. Dacă luptele se intensifică, acestea vor fi relocate în nordul Irakului.

Pe de altă, luptătorii kurzi irakieni Peshmerga au fost văzuţi abandonându-şi uniformele şi adoptând ţinutelor specifice YPG (Unitățile de apărare ale poporului kurd din Siria, principala grupare kurdă vizată de Erdogan), înainte de a trece graniţa în Siria pentru a interveni în ajutorul fraţilor kurzi.