A DAT NECAZUL PESTE EI!Un număr TERIFIANT de mare de GOSPODĂRII au fost LOVITE de INUNDAȚII

A DAT NECAZUL PESTE EI!Un număr TERIFIANT de mare de GOSPODĂRII au fost LOVITE de INUNDAȚII

Necaz mare pentru proprietarii și locuitorii a 170 de gospodării din județul Harghita. Caslele oamneilor din localitățile Plăieșii de Jos și Ineu au fost inundate. În aceeași situație se află și mai multe terenuri agricole și câteva drumuri. Vestea vine în contexul unei ploi torențiale care a dus la formarea de torenți și la ieșirea din matcă a unor pârâuri.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Harghita, Alina Ciubotariu, a declarat că în localitatea Plăieșii de Jos, în urma ploii torențiale care a dus la creșterea debitului pârâului Casin și la formarea de torenți pe versanți, au fost inundate 100 de gospodării, apa intrând în curți, subsoluri și pivnițe. De asemenea, a fost afectat DJ 121 G, pe o lungime de aproximativ 500 de metri și 4 kilometri de drumuri comunale și au fost acoperite de ape circa 100 de hectare de teren agricol. La fața locului se află un echipaj de la Detașamentul de Pompieri Miercurea Ciuc, grupa operativă a ISU Harghita și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate și se intervine cu motopompe pentru scoaterea apei din gospodăriile oamenilor, arată Agerpres.

 

Primarul din Plăieșii de Jos, Andras Zoltan, a declarat că a plouat torențial și a fost și o rupere de nori în munți, care a dus la producerea de scurgeri de torenți pe versanți, evaluarea pagubelor fiind, deocamdată, provizorie. Potrivit sursei citate, a fost avariat și un drum forestier abia reabilitat, iar suprafața de teren agricol afectată este posibil să fie mai mare, dar acest lucru se va ști abia în cursul zilei de miercuri, când va continua scoaterea apei din subsolurile gospodăriilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În localitatea Ineu, din comuna Cârța, precipitațiile abundente și scurgerile de pe versanți au inundat aproximativ 70 de gospodării, apa intrând în pivnițe și subsoluri, au afectat DJ 125, pe o lungime de 700 de metri și un drum comunal și circa 40 de hectare de teren agricol.

Purtătorul de cuvân al ISU, Alina Ciubotariu, a precizat că la fața locului intervin cu motopompe pentru scoaterea apei din subsoluri și pivnițe, pompieri de la Punctul de lucru al ISU din Bălan și 37 de pompieri voluntari de la Serviciile pentru Situații de Urgență din Cârța, Tomești și Dănești.