Chișinăul se pregătește pentru noi proteste , la sfârșitul săptămânii

Chișinăul se pregătește pentru noi proteste , la sfârșitul săptămânii

După respingerea de către Comisia Electorală Centrală a propunerii de organizare a unui referendum de modificare a Constituției, Platformei Civică „Demnitate și Adevăr” a anunțat reluarea protestelor împotriva actualei guvernări.

 

Oamenii sunt nemulțumiți că cele peste 400.000 de semnături strânse pentru organizarea unui referendum au fost „aruncate la gunoi”. Ei susțin că singura metodă legală de a lupta cu „regimul criminal” îl constituie protestele masive.

Potrivit organizatorilor, manifestația urmărește demisia actualului guvern și organizarea alegerilor anticipate, împreună cu cele prezidențiale, stabilite pentru 30 octombrie.

„Moldova a depășit momentul de cotitură. A reluat procesul de reforme bazat pe o foaie de parcurs și pe dialogul cu societatea civilă”, spune Lazăr Comănescu, ministrul român de Externe.

Acţiunea de protest este organizată de opoziţie şi reprezentanți ai societății civile. „În momentul actual, cea mai mare problema a Republicii Moldova este sărăcia cauzată de această guvernare”, a declarat Vasile Năstase, membru al Consiliului Marii Adunări Naţionale. În Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale prin vot direct, pentru prima dată în ultimii 16 ani. Din 1994 până în 2000, președintele Moldovei a fost ales direct, dar din 2000 Constituția a fost modificată, această atribuție revenind Legislativului.

Un sondaj de opinie recent relevă că liderul socialiștilor, Igor Dodon, are cele mai multe intenții de vot - 18,1%, fiind urmat de Maia Sandu, fost ministrul al Educației, cu 12,4% din opțiuni, Renato Usatîi cu 10,9%, liderul platformei DA, Andrei Năstase cu 10,3% și Vladimir Voronin - cu 6,9%.