Acord pentru viață. România a făcut pace cu Viena în scandalul transplanturilor | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Acord pentru viață. România a făcut pace cu Viena în scandalul transplanturilor | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Pacienții români cu grave afecțiuni pulmonare vor putea fi transplantați din nou în Austria, la clinica AKH, după ce autoritățile noastre au semnat un nou contract cu reprezentanții Eurotransplant

Așa cum EVZ semnala încă de săptămâna trecută, șefii Eurotransplant, organism grație căruia 34 de români au fost salvați de la moarte în ultimii zece ani, s-au deplasat vinerea trecută în România, pentru renegocierea înțelegerii cu statul român. Și chiar au semnat un nou acord! Dovadă stă comunicatul emis de Agenția Națională de Transplant la finalul săptămânii trecute:

„În prezența ministrului Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a președintelui Fundației Internaționale Eurotransplant, prof. dr. Bruno Meiser, și a directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), prof. dr. Radu Deac, s-a semnat o Scrisoare de Intenție în vederea cooperării dintre Eurotransplant și ANT. Documentul reglementează posibilitatea ca România să ofere pentru utilizarea în cadrul organizației Eurotransplant a plămânilor care nu sunt utilizabili pe teritoriul României”.

Trebuie să donăm organe pentru a păstra înțelegerea

Așadar, prima parte a noului acord vizează chiar punctul pe care autorită țile noastre l-au ignorant cu desăvârșire la precedentul contract. Faptul că nu donaseră nici măcar un organ către Eurotransplant dusese la întreruperea transplantării pacienților noștri la Clinica AKH din Viena.

În continuare, noua înțelegere semnată vineri stipulează negru pe alb că românii vor benefia din nou de serviciile reputatei clinici austriece: „Candidații pentru transplant din România, care sunt deja pe lista de așteptare, vor putea beneficia la Viena de transplant pulmonar care le va putea salva viața. După ce primii donatori de plămâni vor fi raportați și organele transplantate, Viena poate înscrie pe listă alți candidați din Romania pentru transplant, candidați care au fost evaluați de către Centrul Medical AKH al Universității din Viena”.

De menționat că nu mai puțin de 25 de pacienți români așteaptă cu sufletul la gură demararea procedurilor de transplant la clinica din Viena. Dintre aceștia, șase bolnavi au nevoie urgent de plămâni noi.

Etapele întocmirii unui dosar de transplant

Procedura pe care trebuie s-o urmeze un pacient cu grave afecțiuni pulmonare care are nevoie de un transplant în străinătate este destul de greoaie. Mai întâi, bolnavul trebuie să insereze la dosar o adeverință de la medicul de familie, un raport medical amănunțit și o cerere tipizată. Actele se depun ulterior la Direcția de sănătate publică, sunt analizate de o comisie de specialitate, apoi se decide dacă cererea este sau nu este îndreptățită. Dacă primește aviz favorabil, dosarul respectiv ajunge la Ministerul Sănătății, unde o altă comisie dă verdictul final. Acestea sunt, cel puțin teoretic, etapele întocmirii unui dosar de transplant.