Scandalul imunoglobulinei, departe de a fi rezolvat

Scandalul imunoglobulinei, departe de a fi rezolvat

În ciuda anunțului „victorios” făcut luni de ministrul Sănătății, dozele din tratamentul salvator nu au ajuns la toate spitalele din țară. Sunt sute de pacienți care nici acum n-au imunoglobulină, iar în unele cazuri, dozele furnizate nu sunt ceea ce le trebuie

Luni, ministrul Sănătății, prof. dr. Florian Bodog, anunța, pe Facebook, că „2.200 de flacoane de Pentaglobin au plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. De asemenea, în următoarele două săptămâni, vor mai ajunge încă 900 de flacoane de Intratect (100 ml), 6.000 flacoane Pentaglobin (50ml) și 4.000 de flacoane Pentaglobin (100 ml), cantități ce vor acoperi nevoile pacienților din România”. Anunțul venea după ce o femeie de 69 de ani decedase la Alba Iulia, în Spitalul Județean, deoarece criza, anticipată de EVZ încă de la începutul lui noiembrie, nu fusese rezolvată. Și nici acum nu e, deși ieri, în scandalul imunoglobulinei s-a mai consumat o etapă. Disperate că viața copiilor lor e pusă în pericol, mai multe mămici s-au dus la Ministerul Sănătății să reclame promisiunile deșarte. Iar ministrul Bodog le-a făcut noi promisiuni.

Linie telefonică specială pentru urgențe

„La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Va fi înființată o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul” a anunțat, după discuții, ministru Bodog. teoretic, această linie va gestiona și cantitățile de „imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului”, a decis șeful Sănătății.

Stoc pentru 6 luni

Pe lângă asta, Florian Bodog a mai promis ceva. „Ministerul Sănătății intenționează să realizeze un stoc de imunoglobulină care să acopere necesarul la nivel național pentru o perioadă de 6 luni. În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piață, cu administrare intradermică”, se mai arată în comunicat.

Dar, ce să vezi, sunt spitale care n-au primit luni și marți niciun flacon! Vă dăm un exemplu, Spitalul Județean din Timișoara, unde sursele noastre au confirmat situația: nu a ajuns nicio doză nouă de imunoglobulină săptămâna aceasta. Aici există, totuși, o anume cantitate, de avarie, care este folosită în cazul pacienților care vin în urgență sau a copiilor suferinzi. Dar aceasta se poate termina oricând!

Ce trimit ei la spitale nu e bun pentru toți!

Otilia Stanga, vicepreședinte al Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), trage un nou semnal de alarmă! Ea spune că aceste fiole trimise, teoretic, de luni în toată țara, nu sunt bune pentru boala rară de care suferă inclusiv copilul ei! „S-a trimis acel produs care nu are indicație în imunodeficiențe primare. Pentru pacienții noștri nu are adecvare. În continuare nu am medicament pentru fiica mea, și nici pentru alte persoane care fac parte din asociația noastră. Imunoglobulina trimisă e indicată în sepsis și imunodeficiențele secundare. Mesajul meu către autorități este să se grăbească! Știu că au făcut eforturi și se străduie. Dar pentru moment nu avem soluții, în afara telefonului de urgență pe care îl vor pune în folosință de mâine (miercuri, n.r.). Ideea este că pentru mulți pacienți care ajung să fie urgențe e mult prea târziu să primească dozele de imunoglobulină, aceasta nu îi mai salvează. Ceea ce i-ar salva ar fi să își facă tratamentul la timp”, a declarat aceasta, pentru EVZ.

La Craiova există doar doze din tipul pentru gravide cu RH negativ

Imunoglobulinele lipsesc de ceva timp și de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova, notează Gazeta de Sud. „Avem solicitare pentru 60 de flacone de imunoglobulină pentru pacienții care suferă de boli rare. (...) Pentru imunodeficiența primară nu avem de la cine să cumpărăm, firmele nu mai vin la licitație. Sunt spitale care cumpără direct pentru că au cantitate de medicamente cumpărată sub 30.000 de euro, dar noi, fiind spital mare, facem licitații și lucrurile se derulează mai greu, și dacă nu reușim să cumpărăm când sunt aduse câteva doze pe piață nu avem decât să așteptăm. La noi în țară imunoglobulina este cam 1.000 de lei, în Germania vând cu 430 de euro aceeași cantitate… de aici și problemele“, a explicat dr. Bogdan Fănuță, managerul SJU Craiova, pentru gds.ro.