Bătălia pentru spitalele. Capitalei 15 posturi de manageri scoase la concurs
- Dana Lascu
- 30 noiembrie 2017, 00:00
Primăria Capitalei administrează, în total, 19 spitale, dar la patru dintre ele sunt numiți manageri interimari care au mandat până anul viitor. Au fost anunțați, deja, candidații admiși la primele trei spitale din lotul de 15. Surpriză, însă! Prima impresie e că nu va fi competiție, contracandidații, acolo unde au fost, fiind respinși pe modelul „adeverința
Din cele 15 spitale ale căror posturi de manager sunt scoase în concurs, primele care intră în luptă sunt: Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele”, Spitalul Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular „Foișor” și Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof.Dr.Panait Sîrbu”.
Ieri au fost afișate, așa cum prevedea orarul, listele cu candidații admiși în concurs. Surpriza e că la aceste spitale practic nu va fi vorba de o competiție, întrucât au rămas în „luptă” doar câte un candidat pentru fiecare (cu mențiunea că ar putea exista contestații). Iar candidații admiși sunt, în fapt, cei care conduc și acum spitalele respective. Contracandidații, acolo unde au fost, au fost respinși la proba de „dosare” pe un motiv care nu are legătură cu abilitățile lor manageriale.
Adeverința buclucașă
Astfel, la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” au depus dosare pentru concurs trei candidați: Andrei Bogdan Zidaru și Macarie Iacob-Cristinel au fost respinși, iar în cursă a rămas actuala șefă a instituției, prof. dr. Doina Anca Pleșca, care urmează săși prezinte proiectul de management pe 11 decembrie.
Respingerea celor doi candi dați are aceeași motivație: Capitol III, Art.12, litera H din Dispoziția primarului general nr. 1504/23.10.2017 care se referă la „Adeverință tip certificat A5 din care rezultă că (respectivul candidat, n.r.) este apt medical, fizic și neuropsihic”.
Culmea, aceeași adeverință buclucașă a fost motivul de respingere, în vară, a candidatului Ranko Szuhanek, fostul manager al Institutului de Cardiologie din Timișoara, doctor în management spitalicesc, care a inventat o matrice de calcul a riscului în sistemul sanitar, și care, bonus, mai e și dublu Campion European la șah, și vorbitor de nouă limbi, care candida la postul de manager al Spitalului de Urgență Floreasca din București, caz relatat pe larg de Evenimentul zilei la momentul respectiv. El nu a fost acceptat în concurs pe motiv că pe adeverința sa scria că este „clinic sănătos”, și nu „apt medical, fizic și neuropsihic”.
Doar câte un candidat
La Spitalul Clinic „Prof. Dr. Th. Burghele” și la Spitalul Clinic de Ortopedie și TBC Osteoarticular „Foișor”, actualii manageri nu au avut concurență.
La „Burghele”, unic candidat este prof.univ.dr. Adriana Mihaela Ilieșiu, managerul en titre, iar la „Foișor”, prof.dr. Ioan Cristian Stoica, și el actualmente ocupant al funcției. Ei își vor prezenta proiectele de management în fața comisiilor de concurs pe data de 12 decembrie și, respectiv, 11 decembrie.
La Spitalul „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, însă, până la închiderea ediției, comisia de concurs nu binevoise să publice pe siteul instituției lista cu candidații admiși sau respinși.
Câștigătorii, aflați în decembrie
Pentru cele 4 concursuri deja începute, rezultatele – previzibile, de altfel - le vom afla luna viitoare. Tot atunci vor începe, însă, și concursurile pentru posturile de manager din celelalte 10 unități sanitare. Acestea sunt: Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş”, Spitalul Clinic „Dr. Ioan Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, Spitalul de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos”, Spitalul Clinic „Colţea”, Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia”, Spitalul Clinic „Filantropia”, Spitalul Clinic „Sf. Maria”, Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa”, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan” și Spitalul de boli cronice „Sf. Luca”.