Calamari prăjite cu sos vinegret. Ingrediente: 400 g calamari, 2 l ulei de floarea soarelui, 200 g făină, Sare după gust, Piper după gust, 2 linguri de ulei de măsline extra virgin, Suc de 1 lămâie, 1 linguriță de pătrunjel proaspăt, 1 linguriță de coriandru proaspăt
Preparare: Se spală bine calamarii și se taie rondele. Întâi se sărează și se piperează, apoi se trec prin făină. Într-o oală se încălzește bine uleiul de floarea soarelui și se adaugă rondelele de calamari la prăjit. Între timp se prepară un sos vinegret: într-un blender se mixează uleiul de măsline extra virgin cu sucul de la o lămâie, cu pătrunjel și cu coriandru, până se obține un sos uniform. Inelele de calamari prăjite se servesc cu sosul vinegret.
Canelloni de casă cu spanac, ricotta și lămâie
Ingrediente: 100 g făină semola, 100 g făină albă (00), 2 ouă mai mici, puţină apă, 1 linguriţă ulei de măsline, sare Pentru umplutură: 2 hașme, 2 linguri ulei de măsline extravirgin, 500 g spanac, 100 g parmezan, 2 gălbenușuri, 250 g brânză, nucşoară, coajă de lămâie, unt, sare, piper Pentru sos: 1 ceaşcă de smântână dulce, 200 g parmezan, 1 ceaşcă de pesmet
Preparare Amestecăm ingredientele pastei cu robotul de bucătărie, apoi frământăm cu mâna, până obţinem un aluat tare. Îl împachetăm într-o folie de plastic şi-l lăsăm să se odihnească în frigider. Călim în ulei de măsline hașmele şi spanacul. Le lăsăm să se răcească, apoi le amestecăm într-un vas cu ricotta şi gălbenuşurile. Condimentăm amestecul cu nucşoară rasă, coajă de lămâie, sare şi piper, apoi amestecăm totul cu parmezan. Întindem în fâșii lungi, cu maşina de făcut paste, aluatul odihnit, apoi tăiem dreptunghiuri pe care le umplem cu spanac. Formăm cilindri pe care îi aşezăm într-o formă de copt unsă cu ulei de măsline şi tapetată cu pesmet. Turnăm sosul peste paste. Le coacem în cuptor la 220 de grade, timp de 30-40 de minute.