Premieră în Parlament: Deputații juriști vor ancheta cazul Rovanei Plumb

Premieră în Parlament: Deputații juriști vor ancheta cazul Rovanei Plumb

Comisia Juridică a Camerei Deputaților va demara o „anchetă” proprie în cazul cererii DNA de urmărire penală a ministrului Rovana Plumb, demersul fiind o premieră în istoria parlamentară după 1990. „Ancheta este făcută în baza art. 13 din Legea 115/1999, cea a răspunderii ministeriale.

Din 1999 și până în prezent, de câte ori am avut o astfel de solicitare, Camera Deputaților și Senatul au încălcat legea. Nu au aplicat acest articol 13. Modalitatea de a face anchetă există prevăzută în Regulamentul și în statutul parlamentar. Poți să inviți anumite persoane la audieri, poți să soliciți acte. Rămâne ca această comisie să stabilească dacă este nevoie de astfel de proceduri”, a spus ieri, pentru EVZ, deputatul PSD Eugen Nicolicea (foto), președintele deputaților juriști.

Ce spune legea

Articolul 13 din legea menționată prevede că „dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaților sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă care, în cadrul competenței sale, a efectuat o anchetă privitoare la activitatea desfășurată de Guvern sau de un minister ori de o comisie specială de anchetă constituită în acest scop”. Întrebat de EVZ ce se va întâmpla dacă instituțiile nu vor da curs solicitărilor Comisiei, Nicolicea a zis: „În momentul în care refuzi să pui la dispoziția celui care aprobă date, care să arate că ai dreptate, este pe riscul tău”

Ne puteți urmări și pe Google News