DNA se răzbună pe o mămică a unui copil de cinci luni. Procurorii s-au ținut de cuvânt și i-au deschis dosar de mărturie mincinoasă

DNA se răzbună pe o mămică a unui copil de cinci luni. Procurorii s-au ținut de cuvânt și i-au deschis dosar de mărturie mincinoasă

Femeia din Baia Mare, care le-a spus judecătorilor clujeni despre cum a fost presată și amenințată de către procurorii DNA Cluj, despre cum nu a primit un pahar de apă, despre cum a fost audiată vreme de șapte ore, fiind însărcinată, despre cum a fost amenințată că va fi trimisă la închisoare, despre cum și-a pierdut laptele, s-a trezit cercetată pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

DNA Cluj a solicitat de la Tribunalul Cluj, o copie după declarația de martor dată de martorul Annamaria Somay, în dosarul în care primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș este cercetat pentru fapte de corupție.

EvZ a intrat în posesia adresei oficiale trimise de DNA Cluj la Tribunalul Cluj.

Annamaria Somay a fost audiată, în data de 14 iunie 2017, la Tribunalul Cluj unde a relatat ceea ce cunoștea despre acuzațiile care i se aduc lui Cherecheș. La un moment dat, martora a fost întrebată de procurorul DNA Ionuț Vasile, de ce la DNA, când au fost audiată în calitate de martor, nu a dat atâtea detalii, cum a dat în fața judecătorului.

Cum sunt presați martorii de procurori

Infracțiunea de mărturie mincinoasă este un mijloc de control al procurorilor împotriva martorilor care, în momentul în care se află în fața unui judecător, susțin că au fost presați în timpul anchetei. Infracțiunea de mărturie mincinoasă este pedepsit cu amendă sau cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Culmea este că în articolul care incriminează mărturia mincinoasă, este o prevedere legală care stabilește că cel acuzat de comiterea acestei infracțiuni poate fi ”iertat” dacă își retrage mărturia mincinoasă. Din această cauză, mulți martori care spun adevărul în fața judecătorului, acceptă să facă un compromis profund imoral, pentru a scăpa de acuzația penală. Din acest punct de vedere, judecătorul nu are nicio putere în faza de cercetare judecătorească.

Au fost amenințată că va fi trimisă la închisoare

Annamaria Somay a susținut în fața judecătorului că a fost presată în mod barbar de către procurorul Ionuț Vasile și de polițistul DNA, Remus Pintea. De altfel, după această audiere Inspecția Judiciară a demarat o anchetă disciplinară în legătură cu cele afirmate de Annamaria Somay, lucruri de o gravitate extrem.

Mai jos, EVZ prezintă principalele acuzații aduse de Annamaria Somay, împotriva procurorului Ionuț Vasile.

* „Pentru că aici sunt în fața unui judecător și nu pot păți nimic. De asta am spus mai multe acum. Aici nu mă mai puteți amenința”.

„Mi-au spus că voi face pușcărie”

*„Domnul procuror Ionuț Vasile și comisarul șef Remus Pintea mă presau. Îmi spuneau din minut în minut că voi fi arestată, că îmi vor face dosare pentru mărturie mincinoasă, mă acuzau că nu spun adevărul. Mi-au spus că voi face pușcărie și eu eram însărcinată”.

* „Ostentativ, mi se repeta că ajung martor mincinos. Am fost ținută la audieri șapte ore. Eram însărcinată și, cu toate astea, s-au facut presiuni! În acest dosar, când am fost chemată la audieri, eram la începutul sarcinii. Sunt hărțuită și acum, am acasă un copil de cinci luni pe care nu îl mai pot alăpta. Toată lumea îl crede pe denunțător și ia de bune minciunile spuse de acesta. Despre mine s-a spus că am luat bani, dar unde sunt acești bani? S-au dus înapoi zece ani și tot nu au găsit nimic. Eu tot în chirie stau și acum, ca și atunci. Dar nimeni nu te crede. Am fost dusă la audieri, ca martor în alt dosar, tot la DNA Cluj. Eu sunt acum la Cluj și copilul meu stă la Baia Mare, dar pe cine intersează?”

* „Eu eram gravidă în luna a noua și mi se spunea într-una să nu mă atașez prea tare de copilul meu deoarece tot la închisoare voi ajunge”.

Ne puteți urmări și pe Google News