Metoda fulgului la Bacalaureat. Cum a ghicit mama unei candidate subiectul la română

Metoda fulgului la Bacalaureat. Cum a ghicit mama unei candidate subiectul la română

Înaintea oricărui concurs, de orice fel ar fi el, reînvie subit superstițiile sau tot ce ține de paranormal. Vise în care ți se dezvăluie imagini profetice, premoniții… Ori, pur și simplu, obiceiuri oculte, transmise prin viu grai

Ei, bine, cam așa au stat lucrurile și în cazul unei absolvente a Colegiului Național I.L. Caragiale din București. „Am aflat de o procedură mai puțin ortodoxă. Mi-a povestito o prietenă de-a mea și, uite, a funcționat”, își începe mama adolescentei povestea halucinantă, care, culmea, a dat roade. „Duminică seară, după ce am pus la punct toate detaliile pentru ziua următoare, inclusiv cum se îmbracă fi-mea, cartea de identitate la vedere, chestii de genul ăsta, m-am gândit să pun în practică ritualul aflat. Întâi am așezat câteva posibile subiecte pe patul ei. Am desprins un fulg din pernă, l-am suflat spre tavan și unde credeți că a căzut? Pe «Moara cu noroc» a lui Slavici. Exact ce-a picat la proba de astăzi”. Reacția odraslei nu a fost, după spusele părintelui, prea elegantă: „Ai înebunit mamă, ce naiba crezi în prostiile astea?”, a tunat fata când a fost îndemnată să se mai uite odată pe nuvela cu pricina.

„Mai aveam puțin și ne luam la ceartă. Ea, nu și nu, că m-am dus cu capul și cred în toate bazaconiile, eu, pe poziție, cu presiunile mele. Ce mai, aseară putea ieși cu păruială, dar astăzi, când o să iasă din examen, o să mă pupe. Și asta pentru că nu m-am lăsat până nu a studiat pe îndelete subiectul indicat de miraculosul fulg”, a conchis mama fericită.

Rata de participare superioară

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, 26 iunie, s-a desfăşurat prima proba scrisă din cadrul examenului naţional de Bacalaureat, proba de Limba şi literatura română. Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei, rata de participare a fost de 96,62% (96,12%, în prima sesiune din 2016). Mai exact, dintre cei 124.425 de candidaţi înscrişi, s-au prezentat 120.220 de candidaţi. Au absentat 4.150 de candidaţi, iar 55 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă

Calendarul – probe scrise

28 iunie - Proba obligatorie a profilului 30 iunie - Proba la alegere a profilului şi specializării 5 iulie - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 6 - 9 iulie - Rezolvarea contestaţiilor 10 iulie - Afişarea rezultatelor finale

„Am venit din politețe la examen!”

Atmosferă liniștită, ieri de dimineață, în fața Colegiului German „Goethe” din Capitală, la prima probă scrisă din cadrul Bac-ului. Adică cea de Limba și literatura maternă, în speță, cea germană.

Pe la ora 11,15 ies, deja, doi băieți, sub privirile câtorva mămici adunate într-un grup „de lucru”. Se dau telefoane, se transmit subiectele care leau picat ordraslelor.

FOTO: Băieții de la Goethe, total relaxați FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Majoritatea pleacă la studii afară

„Copiii noștri sunt bine pregătiți, nu cred că va fi o problemă, cu toate că ne așteptam să se dea Faust de Goethe. A căzut, însă, drama Woyzeck a lui Georg Büchner. Fi-mea o știe și pe asta. S-a mai dat chestia asta prin 2008, 2009”, ne mărturisește un părinte.

Doi elevi din doi cu care am apucat să stăm mai mult de vorbă, neau mărturisit că vor studia mai departe în străinătate. „Sunt mult mai mulți care preferă facultățile de afară, câțiva la economie, în Germania, dar este vizată și America”, ne spune un absolvent.

„Sincer? Nici nu am învățat sau pregătit, consider că venitul la Bacalaureat a fost doar o politețe din partea mea. Și asta pentru că am dat SAT-ul (examenul standardizat american) și o să urmez o facultate în Statele Unite ale Americii. În California, la regie scenariu. Dar, am stat eu și m-am gândit că, dacă tot am terminat liceul și am trăit în România, de ce să nu dau și Bac-ul?”, ne-a declarat, nonșalant, Nichita.