Kim are una din cele mai mari FLOTE de SUBMARINE din lume

Kim are una din cele mai mari FLOTE de SUBMARINE din lume

Kim Jong-Un ambiționează să dezvolte submarine capabile să lanseze de sub apă rachete balistice pe care să poată fi montate focoase nucleare.

În timp ce Washingtonul, Seul și Tokyo și-au exprimat temerea față de programul Phenianului de dezvoltare a rachetelor balistice, o altă componentă a armatei nord-coreene s-a dezvoltat în mod discret: submarinele.

Flota de submarine a Phenianului este impresionantă, susține Terence Roehrig, expert de securitate la US Naval War College, citat de Asia Times.

„După ultimele estimări, au 73 de submarine, ceea ce înseamnă una dintre cele mai mari flote de submarine din lume.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuși, flota cuprinde fie mini-submarine diesele-electrice, capabile doar de misiuni de coastă, sau submarine vechi de producție sovietică.

Coreea de Nord pare să aibă doar un singur submarin din clasa Sinpo, dezvoltat ca p platformă capabilă să lanseze rachete balistice, spune Roehrig.

Expertul american adaugă:

„Coreea de Nord mai are un drum lung de parcurs va reuși să dezvolte un submarin lansator de rachete balistice și rachetele care să poată fi lansate de pe acest submarin, dar chiar și până va deține capacitatea și expertiza de a organiza o misiune de patrulare și descurajare cu aparatele pe care le are.”

Navele sunt de asemenea zgomotoase și ușor de detectat, astfel încât nu este clar ce capacitate au acestea de a opera departe de țărm, se arată într-o analiză a Asia Times.