LOVITURĂ pentru Kovesi. CCR obligă prezența celor chemați la audieri în Comisia de anchetă

LOVITURĂ pentru Kovesi. CCR obligă prezența celor chemați la audieri în Comisia de anchetă

CCR a respins miercuri sesizarea formulată de 81 de deputați PNL și USR referitoare la modificările legislative care obligă persoanele solicitate să se prezinte la audierile comisiilor de anchetă parlamentară. Prin urmare, ar rezulta că șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, este obligată să se prezinte în fața comisiei care anchetează prezidențialele din 2009.

Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor celor nouă judecători constituţionali, anunță News.ro

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constituţionale (CCR) împotriva modificării statutului senatorilor şi deputaţilor, potrivit căruia orice persoană este obligată să se prezinte la audieri în cadrul unei comisii parlamentare de anchetă. Sesizarea iniţiată de către liberali a fost sprijinită şi de către USR, astfel că documentul a ajuns la CCR cu semnăturile a 81 de parlamentari.

Parlamentarii au adotat, pe 9 mai, cu 198 de voturi „pentru” şi 119 „împotrivă”, proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea articolului 9 al Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Astfel, în vederea audierii, Comisia de anchetă parlamentară poate cita orice persoană care lucrează în cadrul Guvernului sau în cadrul celorlalte organe ale administraţiei publice şi care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Persoanele citate sunt obligate să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazul refuzului nemotivat de a răspunde solicitărilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducătorului autorităţii sau instituţiei unde desfăşoară activitatea persoana citată sau poate propune sesizarea organelor de urmărire penală.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader analizează răspunsul pe care Laura Codruţa Kovesi l-a trimis Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, prin care refuza să se prezinte la audieri. Ministrul Justiţiei a precizat că va raporta conţinutul la obligaţiile care îi revin. 
 
"Vreau să citesc şi eu adresa primită, răspunsul pe care l-a dat, voi raporta conţinutul răspunsului la obligaţiile care îi revin. După ce fac această evaluare, mă voi exprima", a declarat Tudorel Toader pentru Mediafax.  
 
Laura Codruţa Kovesi trebuia să vină miercuri la audierile Comisiei de specialitate, însă a refuzat. Membrii comisie au decis marţi să o invite din nou pe Kovesi la audieri. 

"Scrisoarea a fost trimisă către doamna Laura Codruţa Kovesi, este decizia colegilor mei de comisie de a o invita din nou pentru data de 20 (iunie - n.r.), asta înseamnă marţea viitoare. Colegii jurişti din comisie au conceput această adresă invocând acolo o serie întreagă de considerente pentru care comisia consideră că dna Laura Codruţa Kovesi poate veni invitată la lucrările comisiei. Pe de altă parte, am solicitat din nou, printr-o nouă adresă, să ne comunice dacă pe rolul Parchetului General există un dosar referitor la alegerile din 2009 şi dacă mai multe persoane pe care le-am enumerat acolo au o calitate în acest dosar. (...) Invitaţia care a fost adresată doamnei Laura Codruţa Kovesi nu face altceva decât să reia punctul de vedere al colegilor jurişti şi să citeze din Regulament şi din hotărârea de funcţionare a acestei comisii", a spus senatorul PSD Mihai Fifor, care este șeful Comisiei de anchetă.