Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh, omagiați de Ziua Limbii Turce

Liviu Dragnea și Sevil Shhaideh, omagiați de Ziua Limbii Turce

Uniunea Democrată a Turcilor din România a organizat mai multe manifestări cultural prilejuite de sărbătorirea, în premieră, a Zilei Limbii Turce. Evenimentele au culminat un spectacol de dansuri şi cântece tradiţionale turceşti în care mai multe personalități publice, între care și Liviu Dragnea, au primit plachete omagiale pentru contribuția lor la promovarea limbii, culturii turce şi a imaginii etnicilor turci din România.

Deputatul Uniunii Democrate a Turcilor din România, Iusein Ibram, a fost cel care a inițiat și obținut, anul trecut în noiembrie, de la colegii din Parlamentul României ca data de 5 iunie să fie Ziua Limbii Turce. Peste 400 de etnici turci din Constanța au participat, ieri după amiază, la o amplă și colorată paradă a costumelor tradiţionale turceşti pe principalele bulevarde ale orașului. Caravana s-a oprit pentru câteva minute la Consulatul General al Turciei la Constanța, continuându-și drumul până la Casa de Cultură.

Spectacolul de cântece și dansuri tradiționale turcești a fost îmbinat cu momente în care președintele UDTR, Osman Fedbi, a înmânat plachete omagiale unor personalități care prin activitatea lor au contribuit la promovarea limbii, culturii turce şi a imaginii etnicilor turci din România dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale sau centrale şi ai unor instituţii care au sprijinit acţiunile UDTR de promovare  a identităţii etnice, lingvistice şi religioase. Primul omagiat a fost, Liviu Dragnea, care, din “motive politice” nu a putut fi prezent însă l-a trimis pe vicepreședintele Camere Deputaților, Florin Iordache  care a venit la Constanța “din respect pentru comunitatea dumneavoastră, o comunitate foarte importantă”.

Elogii deosebite a primit viceprim ministrul Sevil Shhaideh care “tot  din motive politice”, nu a putut veni. “Membră a comunității noastre, doamna Sevil Shaidehh a manifestat întodeauna o deschidere deosebită în ceea ce privește proiectelor noastre în domeniul păstrării și promovării identitrății turce”. Plachetă omagială a primit și generalul în rezervă Gelaledin Nezir, actual consilier al ministrului de Interne. Gelaledin Nezir este printre cei mai cunoscuți și apreciați membri ai comunității turce din România. Premiați au fost și subsecretarul de Stat al DRI, Aledin Amet, Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, autorități locale, membri ai mediului academic, de origine turcă, reprezentanții misiunilor diplomatice ale Republicii Turcia în România.

Ne puteți urmări și pe Google News