ÎMPĂRATUL care s-a SĂTURAT de TRON și vrea să ABDICE

ÎMPĂRATUL care s-a SĂTURAT de TRON și vrea să ABDICE

Un proiect de lege care permite ca împăratul Akihito să abdice a fost adoptat de Camera inferioară a parlamentului japonez

Împăratul, care este în vârstă de 83 de ani şi cu o stare precară de sănătate, a surprins ţara anul trecut când a indicat că doreşte să renunţe la tron.

În Japonia nu a mai existat o abdicare imperială în ultimele două secole şi nu există nici o lege care să permită acest lucru.

Se aşteaptă ca proiectul să devină lege săptămâna viitoare, după ce va fi aprobat de Camera superioară a Parlamentului de la Tokyo. Legea se aplică numai la împăratul Akihito. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii parlamentari japonezi se întreabă dacă nu cumva ar trebui adoptată legislația care să le permită femeilor să acceadă la Tron, în contextul unei crize de potențiali viitori împărați. Însă, demersul întâmpină opoziție din partea premierului țării, Shinzo Abe.

Dacă Akihito va abdica, prințul moștenitor Naruhito va deveni împăratul Japoniei.

Dar, după aceea, succesiunea la Tron va deveni mai complicată. Fiica lui Naruhito, Prințesa Toshi, nu este în linia succesorală pentru Tronul Crizantemei, deoarece femeile sunt excluse. În acest caz, următorul în linie succesorală ar fi nepotul lui Naruhito, prințul Hisahito.

Dar Hisahito este singurul bărbat din generația sa. Restul nepoților lui Akihito sunt femei. Dacă li s-ar permite să acceadă la Tron, chiar dacă ele se căsătoresc cu oameni din popor, atunci ar ajuta la asigurarea stabilității liniei succesorale.