La 410 cazuri de rujeolă, germanii amendează părinții cu 2.500 de euro dacă nu-și vaccinează copiii. România are 6.434 de cazuri și 26 de decese

La 410 cazuri de rujeolă, germanii amendează părinții cu 2.500 de euro dacă nu-și vaccinează copiii. România are 6.434 de cazuri și 26 de decese

Grădinițele din Germania vor fi forțate să raporteze părinții care nu-și vaccinează copiii, iar amenda pentru aceștia este de până la 2.500 de euro. După Italia, este a doua țară care înăsprește obligativitatea vaccinării copiilor în contextul extinderii epidemiei de rujeolă, care a izbucnit anul trecut, în septembrie. În România, legea vaccinării nu a ajuns încă la Parlament, deși avem, oficial, 6.434 de cazuri, din care 26 de decese

Germania introduce o lege a vaccinării prin care impune grădinițelor să informeze autoritățile atunci când părinții refuză să-și vaccineze copiii. Legea prevede amenzi de până la 2.500 de euro pentru părinții care nu o respectă. Potrivit DailyMail Online, ministrul Sănătății, Hermann Gröhe, a declarat că legea este necesară pentru creșterea ratei de imunizare, astfel încât epidemia de rujeolă care face ravagii în Europa să poată fi stopată.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a emis, luna trecut, un avertisment potrivit căruia rujeola se răspândește în Europa ori de câte ori scade acoperirea vaccinală. Această scădere se datorează, în principal, controverselor legate de vaccinul ROR și de apariția autismului.

„Creșterea numărului de decese cauzate de rujeolă nu poate lăsa pe nimeni indiferent”, a declarat Gröhe pentru tabloidul german Bild. „De aceea, noi impunem noi reglementări privind vaccinarea”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Germania, până la jumătatea lunii aprilie a acestui an se înregistraseră 410 de cazuri de rujeolă, față de 325 pentru întregul an 2016, potrivit Institutului Robert Koch.

Conform datelor OMS Cele mai mari focare de rujeolă sunt în Italia și în România, cele două țări înregistrând 48% din totalul cazurilor de pe întreg teritoriul Uniunii Europene. De asemenea, în Franța, Polonia, Elveția și Ucraina numărul cazurilor este în continuă creștere.

La italieni sunt obligatorii 12 vaccinuri

Guvernul italian a adoptat încă la jumătatea lunii mai un decret-lege care-i obligă pe părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la școală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează țara de la începutul anului.

Decretul „face obligatorii anumite vaccinuri care până acum erau doar recomandate” explica șeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, potrivit Agerpres.

Odată cu intrarea în vigoare a decretului, este imposibilă înscrierea la creșă sau grădiniță a copiilor între 0 și 6 ani nevaccinați. La 6 ani, vârsta de școlarizare obligatorie, părinții copiilor nevaccinați vor trebui să plătească amenzi grele.

Cele 12 vaccinuri obligatorii în Italia au rolul de a preveni următoarele boli: poliomielita, difteria, tetanosul, hepatita B, haemophilus B, meningita B și C, rujeola, rubeola, oreionul, tusea convulsivă și varicela. Italia se confruntă de la începutul anului cu o recrudescență a cazurilor de rujeolă, care îngrijorează autoritățile. Potrivit Observatorului italian privind rujeola, 2.395 de cazuri au fost înregistrate între 1 ianuarie și 14 mai, față de 860 pentru tot anul 2016.

În România, autoritățile lucerază încă la legea vaccinării

Potrivit datelor Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până la data de 26.05.2017 era de 6.434, din care 26 de decese (8 în jud. Timiș, 5 în jud. Arad, 5 în jud. Dolj, 3 în jud. Caras Severin, 1 în jud. Bihor, 1 în jud. Călărași, 1 în jud. Satu Mare, 1 în jud. Vaslui și 1 în București).

Un al 27-lea deces posibil datorat rujeolei se află în curs de confirmare/infirmare (jud. Dolj). S-au inregistrat cazuri de rujeolă în 40 de județe.

Repartiția numărului de cazuri de rujeolă pe grupe de vârstă este următoarea: între 1 – 4 ani ( 2536 cazuri), sub 1 an (1230 cazuri), 5-9 ani (1106 cazuri), 10 – 14 ani (457 cazuri), 15 – 19 ani (314 cazuri), 20 – 24 ani (203 cazuri), 25 – 29 ani (199 cazuri), 30 – 34 ani (136), 35 – 39 ani (148 cazuri) și peste 40 ani (105 cazuri)

Foarte important este că 98 % dintre persoanele îmbolnăvite nu erau vaccinate împotriva rujeolei.

„La momentul de faţă există stocuri suficiente pentru vaccinul ROR, urmează să mai primim o cantitate la sfârşitul lunii viitoare”, anunța, luni, ministrul Sănătății , Florian Bodog, care a discutat la Guvern cu premierul Sorin Grindeanu și reprezentanții companiilor farmaceutice inclusiv legea vaccinării.

Întrebat ce cantitate este necesară pentru vaccinurile ROR, Florian Bodog a răspuns: „Necesarul până la sfârșitul anului, ca să nu avem absolut nicio problemă și să nu existe nicio problemă în ceea ce privește aprovizionarea la nivel național, este în jur de 400.000 — aceasta este cifra pe care a comunicat-o Institutul Național de Sănătate Publică”.

Ministrul a explicat și ce au cerut reprezentanții companiilor farmaceutice să fie introdus în viitoarea lege a vaccinării, dar și stadiul în care se află acest act normativ.

„Să asigure și pentru dânșii predictibilitate și pentru noi posibilitatea de a putea suplini toate nevoile la nivelul României. În finalul acestei discuții, am convenit ca propunerile să fie discutate la nivelul Ministerului Sănătății. Vor fi avizate de către noi, după care proiectul legii merge la avizare interministerială și va intra în primă lectură într-o ședință de Guvern și va fi transmis către Parlament”, a afirmat Bodog.