După ce șeful statului a ieșit alături de manifestanți atât după tragedia de la Colectiv, cât și la protestele care au urmat celebrei OUG 13, mai multe organizații civice se unesc într-o platformă națională cu iz de partid
Platforma deschisă grupurilor civice se înființează astăzi, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.
Apărute în urma OUG 13
Majoritatea organizațiilor care pun bazele platformei „Contract România”, s-au format în urma tragediei de la „Colectiv” și a protestelor împotriva OUG 13. Astfel, 18 grupuri civice își deschid brațele pentru toți cei „care cred în libertatea individuală și care acționează în susținerea și spiritul democrației liberale, statului de drept și drepturilor omului”, după cum se arată în protocolul de colaborare.
Principalele grupuri fondatoare sunt „Aradul Civic”, „CIVICA Iași”, „Evoluție în Instituție (EII)”, „Grupul de Acțiune Civică Bacău”, „Inițiativa Craiova”, „Inițiativa România”, „Inițiativa Timișoara” (formată prin asocierea a 10 organizații neguvernamentale din Timișoara, printre care LGBTeam și Yacht Club Timișoara), „Liga Civică Galați” și „Oradea Civică”.
Crezul platformei
Potrivit protocolului de colaborare, organizațiile cred în democrație și libertate, „drepturi și libertăți individuale”, „stat de drept și anticorupție”, și o orientare înspre „drumul european și euroatlantic al României”. De asemenea, se pune accent pe toleranță și diversitate față de minorități.
„Contract România” se dorește a fi o alternativă lapartidele politice actuale și se subliniază că „acțiunea civică a străzii și sprijinul partenerilor externi ai României au fost singurele stavile împotriva deraierii vieții politiceromânești de la valorile democratice și de la domnia legii”.