PERICOLUL din tigaie! Ce se întâmplă dacă PRĂJEȘTI mai mult decât trebuie cartofii. Experții trag un semnal de alarmă ÎNGROZITOR
- Ionut Gogean
- 11 mai 2017, 18:18
Cartofii și alte alimentele cu un conţinut ridicat de amidon şi care sunt preparate îndelung la temperaturi foarte înalte pot creşte riscul de cancer, atrag atenţia oamenii de ştiinţă britanici, potrivit Reuters.
Printre acestea, este vorba, desigur, şi de cartofii prăjiţi, un aliment atât de conumat la nivel naţional, în mare parte datorită faptului că sunt delicioşi şi ieftini.
Studiile efectuate de curând arată că o substanţă numită acrilamidă este eliberată atunci când alimentele bogate în amidon sunt prăjite, fripte sau coapte la temperaturi foarte înalte. Această subtanta poate creşte riscul de cancer, atrage atenţia Agenţia Guvernamentală pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie (FSA).
Oamenii de ştiinţă din cadrul FSA sfatuiec consumatorii că, pentru a evita riscul apariţiei cancerului, alimentele bogate în amidon să fie gătite la temperaturi mai mici şi consumate când au o tentă aurie şi nu maronie.
„Părerea generală în rândul cercetătorilor este că acrilamidă are potenţial cancerigen în cazul oamenilor. Că regulă generală, trebuie vizată o culoare aurie sau mai deschisă în timpul coacerii, prăjirii sau frigerii alimentelor bogate în amidon, precum cartofii, rădăcinoasele şi pâinea”, susţin experţii FSA.
Pe de altă parte, rezultatele publicate de agenţia britanică au fost contestate de Cancer Research UK, care afirmă că „în urmă cercetărilor efectuate pe oameni, dovezile arată că, în cazul majorităţii tipurilor de cancer, nu există o asociere între acrilamidă şi riscul de cancer”.