Castorii au inundat șantierul autostrăzii Lugoj – Deva

Castorii au inundat șantierul autostrăzii Lugoj – Deva

Două săptămâni s-au luptat constructorii cu rozătoarele, iar acum stau în expectativă: castorii s-au retras pentru o perioadă și nu se știe când se întorc la „lucru”

Castorii care sălășluiau într-un canal de scurgere mai vechi- amenajat cu 40 de ani în urmă între Mintia şi Bejan, pe malul nordic al râului, au ridicat baraje. În perioada ploioasă de la începutul lunii martie, apele din canalul de scurgere amintit s-au revărsat şi au ajuns pe „frontul de lucru” al autostrăzii, aflat în paralel la câțiva metri distanţă. După retragerea apelor, ziua, constructorii au curățat canalul respectiv și, implicit, au distrus barajele familiei de castori. Noaptea, castorii se apucau din nou de lucru, în aceleaşi zone. Două săptămâni a durat „disputa”. Castorii au cedat şi s-au retras, temporar, pe malul Mureşului, traversând drumul judeţean zonă.

FOTO: Biologul Călin Hodor a montat camere de luat vederi pentru supravegherea rozătoarelor

Monitorizați video

O echipă de biologi condusă de Călin Hodor se ocupă de consultanţa de specialitate pentru Lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva. El spune că e vorba despre o singură familie, care, deocamdată, le-a pus probleme constructorilor. „Nu au fost omorâți, nu li s-a întâmplat nimic. Sunt cinci: un mascul, o femelă și trei pui. Monitorizăm permanent zona, inclusiv cu camere video, 24 de ore din 24. Sunt retraşi undeva pe malul Mureşului, dar noaptea se mai întorc şi rod la o salcie de pe malul canalului pe care au de gând să o doboare. Canalul acela va trebui curăţat şi menţinut aşa, cel puțin în timpul construcției”.

Planul B – destabilizarea terasamentului

Hodor spune, însă, că pericolul şi mai mare ar putea apărea nu doar în zona Mintia – Bejan, ci pe întreaga lungime a Lotului 4 al autostrăzii: „După ce nu vor mai fi speriaţi de prezenţa utilajelor pe şantier şi după ce se va termina autostrada, mă tem că acei castori, e vorba de aproape 20 de exemplare în zona Bejan – Ilia, care populează pâraiele ce coboară spre Mureş, vor construi, din nou, baraje şi vor înfunda acele scurgeri pentru pâraie și pentru apa pluvială care se vor face pe sub autostradă. Cred că aici se va impune amenajarea unor guri de supra-plin, astfel încât apa să nu se infiltreze în terasament, iar după o vreme să apară probleme”.

Reapăruţi în România cu 20 de ani în urmă

Castorii europeni au reapărut în ţara noastră în anii ’90, în cadrul unei acţiuni de repopulare ce a avut succes mai ales pe lunca Mureşului, între Deva şi Arad. Specialiştii spun că o eventuală relocare a lor din preajma şantierului ar fi dificil de făcut, dar şi inutilă, pentru că mamiferele s-ar întoarce imediat în locurile cu care sunt obişnuite. Reprezentanţii Spedition UMB, firma care construieşte lotul 4 din autostrada Lugoj – Deva confirmă existenţa barajelor de castori pe canalul betonat din zona amintită, însă spun că muncitorii n-au apucat să-i vadă pe „concurenţii” lor. Castorii sunt animale nocturne.

Ne puteți urmări și pe Google News