Eurovision 2024. Drapelul palestinian, interzis

Eurovision 2024. Drapelul palestinian, interzis Eurovision 2024. Sursa foto: Instagram

Organizatorii Eurovision 2024 au impus noi reguli pentru public. Astfel, cei care vor lua parte la eveniment, nu vor putea flutura steagurile palestiniene, în contextul războiului din Gaza. De altfel, aceeași măsură a fost aplicată și în cadrul ediției precedente.

Fără steagul palestinian la Eurovision 2024

Steagurile celor 37 de ţări participante vor fi acceptate la eveniment. Totuși, drapelul palestinian nu va fi permis în cadrul  de la Malmo, Suedia. În schimb, regula nu va fi aplicată și pentru steagul israelian.

Steag Palestina

Sursa foto: Pixabay

De altfel, în luna februarie, Israelul a amenințat că se va retrage dacă organizatorii vor respinge versurile cântecului său „October Rain”, care evocă atacul sângeros al Hamas. Ulterior, Israelul a revenit asupra deciziei și a eliminat versurile legate de război.

Alte măsuri pentru ediția din acest an

Finala celei de-a 68-a ediții Eurovision este 11 mai, după cele două  din 7 și 9 mai. Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU), organizatoarea concursului, a declarat că singurele steaguri permise, în afară de cele ale țărilor participante, vor fi steagurile LGBT.

Ne puteți urmări și pe Google News

Uniunea Europeană de Radio și Televiziune îşi rezervă dreptul "de a confisca toate celelalte steaguri, precum şi simbolurile, îmbrăcămintea, accesoriile sau semnele care vor fi folosite cu scopul probabil de a instrumentaliza programul", a declarat pentru Associated Press Michelle Roverelli, directorul de comunicare al UBU.

Eurovision

Eurovision - Finala - Republica Moldova / sursa foto: FB

Eurovision 2024. Se păstrează caracterul apolitic al concursului

Anual, organizatorii competiției subliniază că evenimentul își va păstra caracterul . De altfel, acesta ar fi  unul dintre principiile de bază ale concursului, care a debutat în anul 1956.

„De fapt, regulile privind steagurile sunt aceleaşi ca anul trecut. Nu exista nicio schimbare.”, a declarat Martin Österdahl.

Sophia Ahlin, reprezentanta fan clubului suedez Eurovision, a confirmat că nu este "nimic neobișnuit" în privința restricției referitoare la steaguri.  În 2019, la Tel Aviv, trupa islandeză Hatari a afișat bannere în culorile Palestinei în timpul finalei, încălcând interdicția. Invocând regula competiției care cere "participanților radiodifuzori" să asigure că evenimentul nu este politicizat sau instrumentalizat, EBU a sancționat Islanda.