SUSPANS cu GEORGE ARION. Codul zero

SUSPANS cu GEORGE ARION. Codul zero

Cu siguranță, cei de vârsta mea își aduc aminte de cursa spațială în care s-au angajat SUA și URSS începând cu anii ’50.

 Sovieticii se profilau ca învingători detașați în această întrecere acerbă – ei lansaseră primul Sputnik în 1957, ei plasaseră pe orbită, în același an, primul vehicul cu o ființă la bord – cățelușa Laika – și tot ei aveau să trimită și primul om în cosmos, în 12 aprilie 1961.

Americanilor, în schimb, nimic nu le mergea bine. Rachetele care trebuiau să se înalțe spre cer de la Cap Canaveral explodau pe rampa de lansare sau luau foc după ce străbăteau doar câțiva kilometri.

Oficialitățile din „lagărul socialist” exultau – era încă o dovadă a superiorității științei sovietice, „cea mai înaintată din lume”. Și acum țin minte ironiile care șfichiuiau neizbânzile celor de peste Ocean: „Ce-i aici? Cap Canaveral/Sau pretext de carnaval?”. Eu, ca și mulți alții, înregistram cu mâhnire – și, evident, în tăcere – toate aceste eșecuri.

În ianuarie 1958, americanii au făcut o nouă tentativă de trimitere în cosmos a unui satelit. „Codul zero,” romanul lui Ken Follett descrie orele tensionate care preced marele eveniment. Totul se petrece sub semnul suspansului nu numai din cauza emoției preparativelor: cercetătorul Claude Lucas a descoperit o rețea a KGB-ului care se pregătea să împiedice lansarea. Încercarea lui de a-i da în vileag pe spioni este, însă, extrem de dificilă. I s-a șters memoria și nu mai știe nici măcar cum îl cheamă. Înfruntând numeroase pericole, reușește, totuși, să-și redescopere identitatea și să demaște odiosul complot. Spre marea lui surpriză, în el sunt implicate persoane pe care nu le-ar fi bănuit niciodată de trădare. „Codul zero” aparține unui maestru al suspansului (cea mai cunoscută scriere a sa, “Acul”, a beneficiat de o ecranizare excepțională, cu Donald Sutherland în rolul principal). Această carte pune multe întrebări la care nu se poate răspunde. Cea mai importantă, cea mai tulburătoare este aceasta: nu cumva, și în alte ocazii, sovieticii au sabotat programul spațial american?

Ne puteți urmări și pe Google News