Dosarul deschis de DNA, în care sunt cercetate elaborarea și adoptarea Ordonanței de Urgență numărul, 13 este considerat de mulți specialiști ca neconstituțional. Evenimentul zilei vă prezintă aspecte din deschiderea dosarului de către procurorii anticorupție împotriva Guvernului Sorin Grindeanu. Laura Kovesi a declarat, întrun interviu acordat La Repubblica, că se teme că Ordonanța de Urgență privind modifi carea Codului Penal și de Procedură Penală ar putea intra în vigoare, în cazul în care Ordonanța de abrogare va fi atacată și declarată neconstituțională
Procurorii DNA au deschis pe 1 februarie un dosar penal, in rem – împotriva faptelor, în care cercetează modul în care a fost făcută și adoptată OUG 13, ulterior abrogată de Ordonanța 14, care este în dezbaterea Parlamenului. În acestă cauză au fost audiați ca martori, până acum, mai mulți funcționari din Ministerul Justiției, printre care și magistrați - foștii secretari de stat Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală. Dosarul a fost deschis la plângerea lui Mihai Poliţeanu, membru al asociaţiei Iniţiativa România, un apropiat al fostului ministru Monica Macovei, și îi viza pe ministrul Justiție, propaspăt demisionar, Florin Iordache și în subsidiar pe premierul Sorin Grindeanu.
FOTO: Avocatul Dinu Gheorghe
Șefa DNA: „Pericolul există și nu a trecut”
Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, se teme că în România, ca şi în alte ţări europene, precum Italia sau Franţa, puterea politică ar putea încerca să limiteze prerogativele autorităţii de luptă împotriva corupţiei. „Pericolul exista şi nu a trecut. Am văzut multe propuneri de amendamente legislative care ar fi avut consecințe negative pentru capacitatea noastră operațională. Acum, problema cea mai gravă este că ultimul amendament a fost abrogat oficial, dar a fost publicat în Monitorul Oficial”, subliniază ea în interviul acordat La Repubblica, conform news.ro.
Cercetarea unui ministru, in rem, la plângerea unei persoane este un abuz de drept
Conform unor juriști contactați de Evenimentul zilei, actul de deschidere a dosarului nu are temei legal și încalcă Constituția țării, iar cei care au deschis dosarul, respectiv procurorii DNA, pot fi acuzați de abuz de drept, articolul 15 din Codul Civil. Întrebând de ce emiterea unui act normativ, care este constituțională, potrivit CCR, ar putea să fie obiectul unui dosar în condițiile în care procurorii nu pot să verifice cum este emis un act normativ, o lege, ei având doar dreptul de a pune în practică ce scrie în lege, am aflat că dosarul încalcă Constituția și alte legi din Codul Penal și Civil. Unul dintre cei chestionați de EVZ în problema dosarului deschis de procurorii anticorupție ne-a declarat că procurorul general, Augustin Lazăr, și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, ar putea fi sancționați sau chiar demiși din funcții. Astfel, avocatul Gheorghe Dinu, profesor conferențiar de Drept Civil și Drept Constituțional, ne-a declarat, în exclusivitate: „Miniştrii şi cei asimilaţi acestora nu pot fi cercetaţi penal decât dacă sunt îndeplinite condiţiile imperative prev. de art 109 din Constituţie. Cu alte cuvinte, cercetarea penală a miniştrilor poate fi declanşată cu aprobarea Camerei Deputaţilor, Senatului şi/sau a Preşedintelui României. Orice alt motiv din cauza căruia ar începe UP împotriva unui ministru este abuziv. Cu alte cuvinte, începerea urmăririi penale împotriva persoanei care a conceput şi semnat OUG 13 nu poate fi întemeiată, fiind pe plângerea unei persoane fizice sau a unei organizații nonguvernamentală. Conchid, șefa DNA a făcut un abuz de drept prin începerea UP incidenţa OUG nr.13, dat fiind faptul că o asemenea plângere era şi este inadmisibilă”. Pe de altă parte, avocatul Florin Șurghie susține că acest dosar trebuie închis pentru că „infracțiunile de corupție nu există, iar tentativa de abuz în serviciu nu se pedepsește. „Cauza trebuie închisă. Faptele nu există. Despre favorizarea infractorului, făptuitorului, nu se pune problema. Chiar dacă faptele l-ar viza pe Liviu Dragnea, tot nu există fapte de corupție. Procurorii care au început UP pot fi cercetați pentru represiune nedreaptă sau cercetare abuzivă, acestea fiind singurele infracțiuni pentru care pot răspunde procurorii”, a conchis acesta:
Președintele e părtaș dacă nu-i demite
„Dacă Preşedintele nu îi va demite pe aceşti demnitari, înseamnă că achisează la abuzurile lor şi, implicit, crează un precedent foarte periculos legat de abuzurile unor demnitari. Voi propune ca, pe viitor, toate examenele de absolvire a Facultății de Drept și de admitere în profesiile juridice să se dea probe și la Dreptul constituțional. Voi cere acest lucru, dat fiind faptul că, în aceste zile, am observat că demnitarii care deţin funcţii importante în cadrul instituţiilor juridice nu stăpânesc această disciplină”, a mai adăugat avocatul Gheorghe Dinu.
Plângere prin mail, rezolvată foarte urgent
Mihai Polițeanu, Elena Ghioc și Răzvan Patachi, membri ai asociației „Inițiativa România” și apropiați ai ministrului Monica Macovei, au anunțat că au depus un denunț penal la DNA, în care îi acuză pe premierul Sorin Grindeanu și pe ministrul Justiției, Florin Iordache, de favorizarea făptuitorului și de prezentarea cu rea-credință de date inexacte Parlamentului sau președintelui României, cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului. Conform postărilor de pe Facebook, sesizarea a fost trimisă pe adresa de mail a instituției. Iată ce scria Mihai Polițeanu: „Am depus la DNA un denunț penal împotriva lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache pentru comiterea infracțiunilor: favorizarea făptuitorului, prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”.
Derularea evenimentelor
● 25 ianuarie. Mihai Polițeanu depune o sesizare prin mail pe adresa DNA.
● 1 februarie. La doar câteva ore de la emiterea actului, denunțătorii au mers la DNA unde au depus o completare a actului de sesizare.
● 6 februarie. La doar câteva zile, procurorul Constantin Sima era chemat la audieri, ca martor. Se începuse urmărirea penală in rem.
● 7 februarie. Oana Schnidt Hăineală dădea și ea cu subsemnatul în fața colegilor procurori, tot ca martor.
Doi secretari de stat, audiați ca martori
Doi secretari de stat, asimilați ministrului, au fost audiați, la începutul săptămânii, de cei care ar trebui să pună în aplicare legile. Astfel, magistrații Constantin Sima și Oana Schmidt Hăineală au fost întrebați desptre modul în care au fost elaborate și apoi asumate de Guvern proiectele de lege care se regăsesc în Ordonanța de Urgență 13 din 31 ianuarie. Procurorul Oana Hăineala, fost secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a declarat că toate persoanele implicate are trebui audiate. „Toate persoanele care au fost implicate trebuie audiate, este normal”, a declarat Oana Hăineală după audiere. Cei doi secretari de stat au fost numiți la minister după solictarea ministrului de resort, Florin Iordache, cu avizul CSM. Cei doi au făcut un pas înapoi după ce procurorul general, Augustin Lazăr a cerut CSM retragerea lor din aceste funcții, deși legea nu prevede o astfel de situație, respectiv, doar cel care a solicitat transferul putea cere revocarea detașării. Adică doar Ministerul Justiției putea cere încetarea detașării. Cei doi nu au mai așteptat discutarea cererii în CSM și au renunțat la funcțiile din minister după ce au demisionat și ulterior au fost audiați de procurorii DNA.