Când eşti gata să te căsătoreşti | Cu românul la psiholog

Când eşti gata să te căsătoreşti | Cu românul la psiholog

Viaţa în cuplu şi căsătoria au în inconştientul colectiv o valoare simbolică foarte mare. Ele sunt simbolul unei plenitudini sentimentale și al unui atașament puternic și durabil care ne duc cu gândul la o fericire perfectă.

 Cu toate acestea, căsătoria are altă semnificaţie. Pentru o mare parte din cupluri, este doar o etapă din viaţă lor în comun, iar pentru alţii, căsătoria oferă o siguranţă din diverse motive, fie că vorbim de siguranţă financiară, emoţională sau socială. În realitate, căsătoria joacă un rol important în evoluția unei relații și în maturizarea cuplului.

FOTO: Nu trebuie să ne pripim atunci când spunem „DA”, este sfatul psihologului Eveline Osnaga FOTO: DREAMSTIME

În spatele unei decizii de a duce relaţia la un alt nivel stau multe întrebări şi poate multe temeri. Iată cele mai importante aspecte care trebuiesc luate în calcul înainte de a spune DA!

1. Un mare secret este să ne iubim partenerul pentru ceaea ce este, nu pentru ceea ce considerăm noi că ar putea fi. Acceptarea partenerului aşa cum este, fără să luăm în calcul că pe parcurs acesta se poate schimba. Cu alte cuvinte, dacă acesta este dependent de alcool, este greşit să credem că noi îl putem schimba. Sau dacă acesta nu este la acelaşi nivel de dezvoltare spirituală, emoţională, este greşit să credem că, în timp, acest aspect o să se schimbe pentru că schimbarea în viaţa fiecărui individ apare doar atunci când acesta îşi doreşte, nu când îi este cerut din exterior. În realitate, cei care au de pierdut sunt cei care își doresc să schimbe ceva la altcineva, pentru că irosește timpul și energia cu care ar putea face ceva mai bun pentru propria poveste. Cu alte cuvinte, nu ne căsătorim pentru a dirija viaţă celui de lângă noi, ci pentru a fi fericit lângă acesta.

2. Un alt aspect important este igiena emoţională, cu alte cuvinte este obligatoriu ca înainte de a duce relaţia la nivelul următor să ne asigurăm că prin gândurile noastre nu se mai strecoară nicio altă relaţie din trecut, cu tot cu „persoanjele” ei principale. Pentru a nu aduce în relația actuală fustrări, angoase, emoții negative și tot ce este nociv pentru o relație. Este de dorit să fim în armonie cu noi şi cu relaţia în care suntem implicaţi.

3. Dacă lângă partenerul nostru avem şansa să trăim fericiţi „aici şi acum”, atunci este un semn bun, care cântăreşte mult. De fapt, în „aici și acum” este cheia succesului pentru că nu ne hrănim din trecut și din amintiri, și nici din viitor pentru acolo nu este nimic sigur. Cel mai valoros este să trăim în prezent şi să facem, acum şi aici, tot ce ne stă în putere pentru a fi fericiţi.

4. Nu este indicat să oficializăm o relaţie dacă se mai întâmplă ca pe parcurs să fim atraşi de alte persoane şi, mai ales, atunci când călcăm strâmb, nu doar pentru că nu este corect faţă de partener/a, ci mai ales pentru noi, pentru că dacă am fi lângă persoana potrivită nu am găsi ispita în nicio altă persoană.

5. O relaţie merită să evolueze frumos dacă fiecare partener îşi poate păstra stima de sine constant şi la un nivel potrivit. Sunt studii care arată că stima de sine a celor din cuplu este cheia unei relaţii de durată.

Relațiile se construiesc în timp și au nevoie de iubire, prietenie, acceptare, susținere, încredre, respect, răbdare și stimă de sine. Nu există reguli şi nici bareme de vârstă pentru a ne căsători, mai degrabă ţine de ce şi cum simţim, dar şi de cum alegem să ne croim viaţa.

În realitate nu suntem perfecți și poate nici nu știm în orice moment cum să reacționăm la diveresle obstacole pe care le avem în cuplu, dar un lucru e sigur, nu suntem făcuți să trăim în sigurătate!

Ne puteți urmări și pe Google News