Cezar Preda și Georgian Pop vor împărți puterea Serviciilor în Parlament

Cezar Preda și Georgian Pop vor împărți puterea Serviciilor în Parlament

Partidele și-au făcut nominalizările în comisiile parlamentare. Mai au de tranșat însă componența comisiilor comune SRI și SIE. Potrivit unor surse parlamentare, PSD îl va lăsa șef la SRI pe Georgian Pop, iar la SIE va fi desemnat Cezar Preda din partea PNL

La începutul lunii februarie, parlamentarii vor face un plen comun pentru alegerea reprezentanților în comisiile comune de control asupra SRI și SIE și a președinților acestora. Potrivit cutumei parlamentare, șefia uneia dintre comisii va fi luată de Putere, iar cealaltă de Opoziție. Prin urmare, PSD va pune șef la SRI, iar PNL la SIE. Surse parlamentare spun că, cel mai probabil, actualul președinte al Comisiei de control asupra SRI, pesedistul Georgian Pop, va fi menținut în funcție. Pop a fost în cărți și pentru a ocupa o funcție în Guvern. Acesta este un apropiat al președintelui PSD, Liviu Dragnea, care a cerut un cec în alb de la pesediști nu doar pentru numirea premierului, ci și pentru funcțiile de conducere din Parlament. Georgian Pop este deputat PSD de București, la al treilea mandat, și a absolvit Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” - Colegiul Naţional de Informaţii. Georgian Pop este și membru al Comisiei de Apărare, existând o cutumă ca membrii Comisiei SRI să facă parte și din aceast for parlamentar. Pop a fost lansat în politică de Mircea Geoană, a devenit vizibil pe vremea lui Victor Ponta și este cunoscut faptul că a fost fidel fiecărui președinte PSD.

FOTO; Georgian Pop a fost președintele Comisiei SRI și în mandatul trecut FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News

Bătaie pe 13 locuri

„Au existat niște negocieri. După cum știţi, toate funcţiile de conducere se distribuie prin algoritm politic, în baza rezultatului alegerilor. Și, în baza rezultatului alegerilor, la negocierile dintre toate partidele, acestea comisii au revenit – președinţia SIE la PNL și președinţia SRI la PSD”, a declarat Raluca Turcan pentru EVZ.

Surse parlamentare au declarat pentru EVZ că PNL îl va propune șef la Comisia SIE pe Cezar Preda, deputat PNL de Dâmbov i ț a , aflat la al patrulea mandat. În partid s-a vehiculat chiar ideea ca Preda să fie numit de Klaus Iohannis la șefia SIE, loc rămas liber după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. În legislatura trecută, Preda a fost membru al Comisiei SRI, iar între 2009 -2012 a fost șef al acestei Comisii. Cezar Preda este doctor în știinţe inginerești și ca om politic este cunoscut pentru modul direct și uneori lipsit de tact în care își exprima opiniile. În prezent, Cezar Preda este și el membru al Comisiei de Apărare din Camera Deputaților. În legislatura trecută, comisia SIE a fost condusă de deputatul Mihaița Calimente (ALDE).

Comisia de control asupra SRI are nouă membri, iar cea de control asupra SIE - patru. Posturile sunt negociate de partide în funcție de rezultatele obținute în alegeri.

Vid legislativ

„Abia la începutul lunii februarie, cu siguranţă, se vor face comisiile comune, comisia SIE, SRI și comisia pentru pentru revoluţionari. E un viciu de un vid legislativ, aș putea spune, pentru că nu spune nicăieri că trebuie imediat făcute. Pe de altă parte, nu mai funcţionează cele anterioare, adică dizolvându-se vechiul Parlament, automat ai un vid pe zona respectivă”, a declarat deputatul PMP Valeriu Steriu, membru al conducerii Camerei, pentru EVZ. „Să vedem dacă avem dreptul (n.r.- PMP) să propunem la fiecare dintre cele trei comisii câte un reprezentant”, a conchis Steriu.