Ce ministru vrea să recurgă la șanataj. „Nu cunoaște sistemul, să demisioneze!”

Ce ministru vrea să recurgă la șanataj. „Nu cunoaște sistemul, să demisioneze!”

Declarațiile recente al ministrului Sănătății, Sorina Pintea, precum că se poate lua în calcul încheierea unui act adiţional la contractele de muncă ale medicilor rezidenţi, astfel încât aceştia să rămână o perioadă de timp în ţară, după finalizarea studiilor, au stârnit ample controverse în spațiul public.

Organizația de tineret a PNL a transmis că Sorina Pintea are „grave carențe în ceea ce privește cunoașterea legislației muncii, a liberei circulații a forței de muncă pe teritoriul UE și a situației de fapt din sistemul de sănătate”

„O informăm pe doamna Pintea că propunerea încalcă Directiva 2004/38/CE și art. 45 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene: Orice cetățean al Uniunii are dreptul de circulație și de ședere liberă pe teritoriul statelor membre”, se arată într-un comunicat de presă.

 Tinerii liberali susțin că ministrul Sănătații intenționează să-i șantajeze pe medicii rezidenți cu salariul pe care îl primesc, astfel încât să nu mai plece în străinătate.

„Amintim ministrului Pintea că medicii rezidenți primesc un salariu din bugetul Ministerului Sănătății, ca urmare a muncii pe care o depun în clinici și spitale, în interesul bolnavilor și această remunerație nu poate fi folosită ca o formă de șantaj ulterior, pentru a-i obliga pe medici să profeseze într-un anumit loc. De altfel, în decizia ICCJ nr. 5/2015 se arată că astfel de tentative de a obliga medicii rezidenți să profeseze într-un anumit loc (rezidențiatul pe post), este ilegală și reprezintă o încălcare a dreptului la muncă și o pretenție abuzivă, în raport cu dispozițiile Codului Muncii, care prevede, la art.159: “Salariații au dreptul la un salariu pentru munca prestată în baza unui contract de muncă”. Mai exact, decizia Curții precizează: “Nu se poate reține că activitatea medicului rezident este numai o activitate didactică și că remunerarea acestuia reprezintă cheltuieli de școlarizare”, se mai arată în comunicat.

 Tineretul Național Liberal susține că Pintea nu cunoaște sistemul și „îi solicită de urgență” ministrului să-și retragă declarațiile și să demisioneze.

 

 

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a declarat, marţi, că se ia în calcul încheierea unui act adiţional la contractele de muncă ale medicilor rezidenţi, de așa natură încât aceştia să rămână o perioadă de timp în ţară, după finalizarea studiilor. ”Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii direct, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii”, a declarat Sorina Pintea, potrivit news.ro. Despre medicii rezidenţi, Sorina Pintea spune că sunt finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii, iar salariile lor au crescut considerabil. ”Ne gândim la un contract, la un act adiţional la contractul de muncă pe care fiecare rezident îl are cu spitalele unde prestează, având în vedere că ei sunt plătiţi din bugetul de stat, din bugetul Ministerului Sănătăţii direct, finanţaţi direct din bugetul Ministerului Sănătăţii. Ne gândim la o modalitate de a-i face să stea un anumit număr de ani în ţară. În urma aplicării legii salarizării, salariile rezidenţilor au crescut considerabil”, a declarat, marţi, Sorina Pintea, într-o conferinţă de presă. Oficialul a adăugat că deja s-au făcut primii pași în direcția aceasta, existând discuții avansate pe care le-a avut cu reprezentanții Ministerului Finanţelor.

În 18 noiembrie, la concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, au participat peste 8.400 de tineri medici. Examenul organizat de Ministerul Sănătăţii a avut loc în şase centre universitare, fiind disponibile 5.415 posturi.

Ulterior, Guvernul a aprobat o Hotarâre de Guvern prin care a majorat cu 315 de locuri cifra de şcolarizare pentru Rezidenţiat, de la 5.415 la 5.730 locuri.

Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz şi de la care se va face salarizarea ca rezident.