Puşcăriaşii stăpânesc arta comunicării: Peste 2.000 de telefoane confiscate
- Dan Coravu
- 26 noiembrie 2018, 00:00
Peste 2000 de telefoane mobile şi peste 150 de substanțe susceptibile a fi stupefiante au fost descoperite în penitenciarele din România, de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii octombrie. În această perioadă, nu a avut loc nicio evadare, însă 10 deținuți s-au sinucis.
Din cele 2000 de telefoane mobile, aproximativ 400 au fost descoperite înainte de a cădea pe mâna deținuților, iar restul de aproximativ 1500 au fost depistate ulterior. Totodată, aproximativ 2300 de cartele SIM au fost confiscate. Pe lângă aceastea, în perioada precizată, agenții din penitenciare au depistat 157 de substanțe ce par a fi droguri, 38 dintre acestea înainte de a intra în posesie, iar restul ulterior.
„În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de substanțe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzise să se afle în posesia deținuților, vizitatorii sunt supuşi, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităților canine”, a precizat Administrația Națională a Penitenciarelor.
Prin ce metode ajung telefoanele mobile în puşcării
Căile şi metodele de introducere a obiectelor interzise în sistemul penitenciar sunt diverse, cele mai multe fiind disimulate în pachete cu alimente şi bunuri primite de deținuți. Cele mai vizate zone în care au fost descoperite telefoane mobile, cartele SIM, dar şi droguri au fost: camerele de deținere, punctele de primire a deținuților, sectorul pentru vizită sau curțile de plimbare. Cel mai des, telefoanele sunt introduse fiind disimulate în alimente, băuturi, îmbrăcăminte sau încălțăminte. Există totodată colaboratori ai puşcăriaşilor care aruncă obiecte interzise peste gardurile unităților sau care le ascund în vehiculele care au acces în penitenciare.