TĂRICEANU: „Vreau o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală”

TĂRICEANU: „Vreau o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală”

Călin Popescu Tăriceanu scrie într-o postare pe pagina sa de Facebook că raportul MCV care va fi publicat mâine de Comisia Europeană, conţine „trăznăi” şi că doreşte să vadă „o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală”.

Iată mesajul integral postat pe Facebook de Tăriceanu:

„Se apropie raportul pe MCV! O să vedeţi ce trăznăi sunt acolo. Asta este supărarea mea. Mi-aş dori pentru ţara mea mai mult. Vreau pentru concetăţenii mei mai mult, vreau inclusiv nu numai să ne fie bine că ne creşte salariul, dar vreau să ne bucurăm de o imagine care să fie în concordanţă cu realităţile, vreau să văd o Românie care este capabilă să joace un rol activ, nu un rol în care stă în defensivă şi primim observaţii de la unii şi de la alţii, ca şi când am fi copiii de la şcoală.

„Ediție Specială” – România TV”

Ne puteți urmări și pe Google News

Votul din plenul Parlamentului European privind statul de drept în România va avea loc marţi, 13 noiembrie, au declarat pentru Agerpres surse oficiale din cadrul Parlamentului European, în aceeaşi zi în care Comisia Europeană va face public raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

„Votul va avea loc marţi, 13 noiembrie”, a declarat pentru Agerpres şefa unităţii de purtătorilor de cuvânt din cadrul serviciului de presă al Parlamentului European, Marjory Van den Broeke, întrebată dacă în cadrul Conferinţei Preşedinţilor de joi s-a luat vreo decizie referitoare la rezoluţia privind statul de drept în România.

Proiectul final de agendă al sesiunii plenare din 12-15 noiembrie de pe site-ul Parlamentului European, actualizat la 15:23 ora României, menţionează că votul asupra rezoluţiei privind statul de drept în România va avea loc marţi, în şedinţa de vot de după-amiază (13:00-15:00). Până la Conferinţa Preşedinţilor de joi, 8 noiembrie, votul era prevăzut în proiectul de agendă miercuri, 14 noiembrie.

Surse din cadrul Parlamentului European au confirmat pentru Agerpres că decizia a fost luată în cadrul Conferinţei Preşedinţilor.

Eurodeputaţi români din mai multe grupuri politice au vehiculat informaţia că în cele din urmă s-ar putea să nu fie adoptată o rezoluţie privind situaţia din România, mai ales în contextul discursului bine primit al lui Klaus Iohannis din plenul Parlamentului European privind viitorul Europei.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, 23 octombrie, la Strasbourg, în cadrul unui briefing de presă comun cu preşedintele PE, Antonio Tajani, că este dreptul Parlamentului European să dezbată o rezoluţie cu privire la România, însă a subliniat că este extrem de neobişnuit ca aceste discuţii să aibă loc doar cu o lună înainte de preluarea de către ţara noastră a preşedinţiei Consiliului UE.

„Parlamentul European are dreptul să dezbată problemele şi dacă e nevoie să vină cu o rezoluţie pe care să o voteze. Este dreptul acestei instituţii. (...) Este extrem de neobişnuit ca PE să dezbată şi să voteze o rezoluţie cu privire la un stat membru cu doar o lună înainte de preşedinţia Consiliului UE, preşedinţie care va fi preluată de acest stat membru vizat de rezoluţie. Decizia aparţine Parlamentului European”, a spus Iohannis.

Între timp, Parlamentul European a lucrat la un proiect de rezoluţie care urmează să fie prezentat grupurilor politice şi în care se declară "profund îngrijorat" de reforma legislaţiei judiciare şi penale din România şi "condamnă intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti" din luna august.

Proiectul de rezoluţie făcut public miercuri în mass-media din România vine după ce, la 3 octombrie, Parlamentul European a organizat o dezbatere în plen privind situaţia statului de drept în România, la care au participat premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Tot marţi, 13 noiembrie, va fi prezentat şi raportul MCV pentru România şi Bulgaria al Comisiei Europene, după cum a anunţat un purtător de cuvânt al executivului comunitar în luna octombrie.