Cinci motive pentru care referendumul pentru familie trebuie boicotat. Editorial de Andreea Udrea

Cinci motive pentru care referendumul pentru familie trebuie boicotat. Editorial de Andreea Udrea

În urmă cu doi ani de zile nu mi-aș fi închipuit că voi scrie vreodată acest text, dar următoarele cinci motive m-au determinat să cred că boicotarea referendumului pentru familie este cea mai bună decizie:

E un referendum care își propune îngrădirea drepturilor și libertăților unei minorități. „Libertatea mea se termină acolo unde începe libertatea altuia”, spune un citat celebru din John Stuart Mill, unul dintre cei mai influenți gânditori liberali ai secolului XIX. Cu ce îi încurcă pe heterosexuali posibilitatea ca două persoane de același sex să beneficieze de aceleași drepturi, precum posibilitatea de a contracta împreună un credit pentru a cumpăra o locuință, de exemplu? Subliniez că, oricum, la ora actuală nu există acest drept în România, nu avem parteneriatul civil, dar modificarea Constituției ne-ar îndepărta infinit mai mult de acest lucru.

Care va fi rezultatul direct al acestui referendum? Mulțumirea unor habotnici ortodocși sau politicieni ipocriți cu preocupări pe care în spațiul public le consideră reprobabile, dar pe care le practică în privat? Crește nivelul de trai? Scade inflația? Avem avize ISU pentru toate școlile? Cresc salariile? Scade euro?

Poate deschide calea unor interdicții și mai periculoase, așa cum a dovedit-o cazul Poloniei în chestiunea avorturilor. Polonia are unele dintre cele mai stricte reglementări din lume privitoare la avort, numai că o parte din clasa politică nu vrea să se oprească aici: prin proiectul de lege Stop Avortului se interzice avortul, inclusiv în cazul în care fătul are o afecțiune gravă. Dacă peste 1 an, de exemplu, Coaliția pentru Familie, susținută puternic de Biserică, inițiază o campanie împotriva avorturilor? Vi se pare necredibil? Uitați ce propuneri mai are Coaliția pentru Familie: stoparea subvențiilor publice pentru avort și contraceptive și direcționarea fondurilor către servicii de sănătate maternă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Referendumul actual este o perdea de fum și o manevră politică de manipulare pusă la cale de Liviu Dragnea și de PSD pentru că, așa cum o demonstrează și actualul text, în loc să discutăm despre guvernare și despre problemele actuale ale României, ne pierdem vremea cu reglementarea, prin Constituție a vieții personale a altora. Pesta porcină? Reprimarea protestului de pe 10 august? Inflația? Românii care părăsesc România pentru că aici cred că nu mai au nicio speranță? Teme stupide, ce e esențial e să reglementăm familia prin Constituție și toate problemele noastre naționale vor fi rezolvate. 200 de milioane de lei este costul estimat al acestui referendum, un fleac pentru o țară atât de prosperă precum România. Cine participă la referendum validează strategia de manipulare a lui Liviu Dragnea (aș putea spune că e un familist convins, dar nu intru în detalii neelegante legate de viața sa personală, ipocrizia este cea mai mică problemă a sa).

Tot vorbim despre o Românie europeană, reformatoare și liberală. E un referendum care nu face altceva decât să încurajeze comportamentele homofobe și care, ghiciți ce, nu o să-i facă pe homosexuali să fie “mai puțin” homosexuali sau să renunțe la opțiunile lor. Doar adâncește clivajul din societate și generează conflicte.