O discuție între doi COLOȘI ar putea stopa o „BAIE DE SÂNGE”! ONU trage un SEMNAL DE ALARMĂ îngrijorător

O discuție între doi COLOȘI ar putea stopa o „BAIE DE SÂNGE”! ONU trage un SEMNAL DE ALARMĂ îngrijorător

Trimisul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a făcut apel către președintele Vladimir Putin și omologul său turc Recep Erdogan să aibă o discuție de urgență pentru evitarea unei „băi de sânge” la Idlib.

Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în care Staffan de Mistura i-a îndemnat pe cei doi președinți să discute și să găsească „o soluție soft” la această criză.

Convorbirea dintre cei doi președinți ar trebui să aibă loc înainte de summitul între preşedintele iranian Hassan Rouhani cu omologii său rus şi turc la 7 septembrie în Iran, dată fiind urgenţa situaţiei, potrivit Agerpres.ro.

„O convorbire telefonică între cei doi (Putin şi Erdogan) ar face diferenţa”, a declarat Mistura, amintitnd de discuțiiel avute în cazul Alepului, un alt bastion al insurgenților, în care s-a găsit o formulă favorabilă. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am văzut în presă că guvernul (sirian) a stabilit termen în jurul zilei de 10 septembrie, de unde şi sentimentul de urgenţă” pentru Idlib, a adăugat emisarul ONU.

Totodată, Franța a apreciat că ar trebui lăsată „o ușă deschisă negocierilor”, care ar putea evita o situație dramatică în provincia Idlib, care este un ultim bastion al insurgenților în Siria și asupra căruia planează suspiciunea unei ofensive din partea regimului de la Damasc. 

„Regimul şi cei care îl susţin au sentimentul că au câştigat războiul, dar nu câştigăm niciodată războiul dacă nu ştim să câştigăm pacea”, a precizat ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian

„Este important astăzi să fie deschisă calea pentru negocieri, şi nu pentru confruntare. În caz contrar, ne îndreptăm spre o situaţie dramatică, în special pentru civili”, a mai spus ministrul francez, într-o vizită la Abu Dhabi.

Aproximativ, 2,9 milioane de persoaen trăiesc în acest moment în regiunea Idlib, situată în nordul Siriei la frontiera cu Turcia. Dintre aceștia, 1,4 milioane sunt rebeli și civili transferați din bastioanele insurgente care au devenit victima regimului în urma unor ofensive sângeroase. 

ONU mai precizează căaici s-ar afla în prezent circa 10.000 de combatanţi antiregim în cadrul grupării Al Nusra.