În China virusul african face ravagii. Este afectată ce mai mare industrie a porcinelor din lume

În China virusul african face ravagii. Este afectată ce mai mare industrie a porcinelor din lume

O boală porcină mortală se răspândește şi în China infectând sute de animale și amenințând cea mai mare industrie a porcinelor din lume. Ministerul Agriculturii și Afacerilor Rurale a confirmat un nou focar de pestă porcină africană la o fermă din orașul Wuxi, în provincia estică Jiangsu, este cel puțin al optulea focar de boală incurabilă, notează Bloomberg.

Ce este pesta porcină africană?

O boală virală extrem de contagioasă, care, în forma sa cea mai virulentă, poate fi 100% letală porcilor domestici și mistreților. Nu există vaccin. Se caracterizează prin febră mare, pierderea poftei de mâncare, hemoragii la nivelul pielii și organelor interne, moartea venind între 2-10 zile. Diaree, vărsături, tuse și dificultăți de respirație sunt alte simptome.

Este o amenințare a sănătății umane?

Ne puteți urmări și pe Google News

Virusul infectează doar porci warthogi, mistreți europeni, porci sălbatici americani, porci giganţi de pădure și specia de porci peccari. Totuși, boala poate avea un impact semnificativ asupra securității alimentare prin scăderea și pierderea producției, precum și pe siguranța alimentelor prin mutarea carcaselor infectate cu boli, care nu pot fi refrigerate sau congelate în mod adecvat, ceea ce duce la contaminarea bacteriană. Înlăturarea animalelor infectate și impunerea unor măsuri stricte de izolare sunt singurele instrumente disponibile pentru limitarea răspândirii ulterioare.

China are peste 400 de milioane de porci, peste jumătate din porcii din lume

Carnea de porc este principala sursă de proteine ​​din lume. Răspândirea suplimentară ar putea duce la sacrificarea semnificativă a animalelor, ar putea afecta mijloacele de subzistență ale producătorilor de porcine, ar reduce producția de carne de porc, ar creşte prețurile și va conduce consumatorii către alte surse de proteine. Pot exista și repercusiuni majore asupra comerțului internațional ca urmare a interdicțiilor de import. În Uniunea Europeană, unde pesta porcină africană a apărut în 2014, epidemiile s-au răspândit în întreaga regiune, la o rată de aproximativ 200 de kilometri pe an, cauzând pierderi anuale estimate la câteva miliarde de euro.

Unde a apărut boala?

Este endemică sau, în general, prezentă în Africa subsahariană. În ultimele decenii, boala a apărut și apoi a fost eliminată, în unele părți ale Europei, Caraibe și Brazilia. Mai recent, virusul a fost găsit în cel puțin șapte țări din UE și a provocat focare în Rusia, Ucraina și Moldova în acest an, mai nou şi în România. În Africa de Vest, în mai a fost raportat un focar în cinci raioane din centrul Ghanei. În China, Biroul Veterinar a raportat infecții în Zhengzhou, Henan; Lianyungang, Jiangsu, precum și Shenyang, Liaoning. Oamenii de știință chinezi care studiază evoluția genetică a virusului au spus că seamănă foarte mult cu o tulpină pan-rusă.

Cum se răspândește virusul?

Se găsește în toate fluidele corporale și țesuturile porcinelor domestice infectate și se răspândește prin contact direct cu animale infectate sau prin ingerarea indirectă a gunoiului de la porci. Acesta poate supraviețui în fecale timp de câteva zile și poate mai mult în urină. Animalele care se recuperează de la boală pot purta virusul timp de mai multe luni. Carnea neprelucrată trebuie încălzită la cel puțin 70 de grade Celsius (158 grade Fahrenheit) timp de 30 de minute pentru a inactiva virusul.

Căpușele și alte insecte răspândesc virusul între porcine, precum și locurile contaminate, vehiculele, echipamentul sau îmbrăcămintea. China a sacrificat mai mult de 38.000 porci și, de asemenea, a interzis transportul porcilor vii în afara provinciilor afectate și a piețelor comerciale închise.

Cum reacționează piețele?

Prețurile la carne de porc au crescut cu aproape 5% de la sfârșitul lunii iulie. Acțiunile producătorilor de carne de porc au suferit. WH Group Ltd., cea mai mare companie de carne de porc din lume, a scăzut cu aproape 6% de la primul focar, în timp ce Muyuan Foodstuff Co., producător de porci și producători de furaje, a scăzut cu 13%. Chiar și randamentele obligațiunilor cresc din cauza îngrijorării că prețurile mai ridicate la carne de porc vor accelera inflația.