ALERTĂ. Focar de hepatită A la copii, în ALBA. Sursa probabilă: APA!
- Sandra Săl ăgean
- 1 august 2018, 21:21
Un focar de hepatită A, cu şapte cazuri confirmate şi trei suspecte, a fost înregistrat într-o comunitate vulnerabilă din comuna Unirea, a anunțat, miercuri, Direcţia de Sănătate Publică Alba.
Cu o singură excepţie, toate cazurile au fost înregistrate în rândul minorilor, din care şase la grupa de vârstă 5-9 ani, iar trei la cea între 10 şi 14 ani, se arată într-un comunicat al DSP Alba, citat de Agerpres.
Şapte cazuri au fost confirmate serologic, iar în cazul celorlalte trei analizele sunt în lucru, menţionează sursa citată. Toţi bolnavii au necesitat spitalizare.
DSP Alba precizează că medicul de familie din comunitate a stabilit contacţii, respectiv persoanele care au avut legături directe cu bolnavii, "pe care îi supraveghează clinic şi prin examen de urină, pe perioada maximă de incubaţie a bolii".
De asemenea, au fost verificate toate sursele de apă din localitate şi, în urma analizelor de laborator, s-a stabilit că apa care curge la două cişmele, situate pe strada unde au apărut aceste cazuri, nu îndeplineşte parametrii microbiologici. În consecinţă, s-a interzis consumul acesteia şi s-a recomandat consumul apei distribuite de operatorul regional, apă care întruneşte parametrii de potabilitate.
Ce este Hepatita A:
Hepatita virală A este o boală contagioasă determinată de infectarea cu virusul hepatitic A. Virusul hepatitic A este doar unul dintre cele 5 tipuri de virusuri hepatitice responsabile de apariția hepatitelor virale, acesta fiind singurul virus hepatitic care nu determină boală cronică. În cazul hepatitei virale A ficatul se inflamează însă, în majoritatea cazurilor, se vindecă complet fără a fi afectat pe termen lung. Dacă o persoană este expusă la virusul hepatitic A, aceasta dezvoltă imunitate pe termen lung și nu mai poate contacta boala a doua oară.
Hepatita A se transmite atunci când o persoană vine în contact și/sau consumă alimente și/sau apă/gheață contaminate cu virusul hepatitic A, de obicei în condiții de igienă inadecvată.
Una din trei persoane prezintă deja anticorpi împotriva virusului hepatitic A întrucât au fost expuse la virus, dar nu au dezvoltat simptome.
Dacă o persoană sănătoasă a fost expusă la contactul cu o persoană infectată, există un tratament pentru Hepatita A care să o împiedice să devină infectată, eficacitatea maximă a acestui tratament fiind observată în primele două săptămâni după contactul presupus infectant.
După ce o persoană se infectează cu virusul hepatitic A, poate să dureze 2 până la 4 sau chiar 7 săptămâni până să apară semnele sau simptomele bolii. Acestea pot să difere în funcție de vârsta persoanei infectate. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, acestea numindu-se asimptomatice. De multe ori însă persoanele infectate se simt și arată bolnave. Majoritatea acestora vor avea nevoie de spitalizare.
In primul stadiu al hepatitei virale A semnele și simptomele sunt nespecifice, de multe ori fiind similare celor determinate de gripă.
Sursa: stophepatita.ro