Iran:"războiul" cu SUA și Israel este "o posibilitate"

Iran:"războiul" cu SUA și Israel este "o posibilitate"

Înaltul consilier militar al liderului suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, a avertizat că forțele armate ale țării sunt pregătite să facă față oricărei amenințări, chiar și acțiunii militare a SUA, Israelului și aliaților acestora.

Generalul-maior Yahya Rahim Safavi, care a ocupat anterior funcția de comandant șef al Gărzilor Revoluționare, a făcut aceste observațiile în cursul săptămânii, când a ținut un discurs cu ocazia unei ceremonii oficiale din orașul Shiraz, provincia Fars. Acesta a promis că va răspunde atât amenințărilor militare, cât și celor nemilitare din partea Statelor Unite și Israelului, ambele țări acuzând Iranul că destabilizează Orientul Mijlociu prin fabricarea de rachete și acordarea de sprijinul milițiilor musulmane șiițe care se luptă, la rândul lor, cu jihadiștii și insurgenții din Irak și Siria. "Americanii și sioniștii reprezintă amenințările majore care ar putea declanșa un război prin intermediari în regiune", a declarat Safavi, preluat de agenția iraniană de știri Mehr News. "Un război prin intermediari reprezintă una dintre posibilități, astfel că am învățat să luăm în considerare diverse scenarii și să avem câte un plan pentru fiecare amenințare posibilă. "Marile puteri care nu fac parte din regiune se află într-o competiție strategică și geopolitică pentru întâietate în Asia de Vest și așteptările sunt ca regiunea să fie din ce în ce mai volatilă în următorii 12 ani", a adăugat acesta.

Israelul a lansat în secret o serie de atacuri preventive contra a ceea ce Statul Evreu consideră că este o infrastructură militară iraniană în plină dezvoltare, pe teritoriul Siriei. Forțele pro-iraniene au răspuns atacurilor luna trecută, provocând o escaladare masivă din partea israelienilor, aceștia din urmă atacând o serie de poziții militare siriene unde se presupune că se află dispozitive de apărare iraniene sau pro-iraniene.

 

Ne puteți urmări și pe Google News