Zimbabwe cere să fie readmisă printre statele Commonwealthului. Ce va decide Regatul Unit

Zimbabwe cere să fie readmisă printre statele Commonwealthului. Ce va decide Regatul Unit

Ţara africană ieşise din Commonwealth în 2003. Acum, după căderea preşeditelui Mugabe, cere să fie readmisă. Zimbabwe se întoarce la Canossa (expresia a merge la Canossa indică situaţia când cineva, după ce a rezistat şi a refuzat mult timp să îndeplinească sau să recunoască ceva, vine în cele din urmă să se plece, să facă penitenţă), sau mai bine zis la Londra. Statul african sudoriental, guvernat până în noiembrie trecut de preşedintele-dictator Robert Mugae, a cerut oficial să fie reprimit în Commonwealth.

Noul preşedinte, Emmerson Mnangawa, a cerut secretariatului organizaţiei statelor care se supun Regatului Unit şi care au o legătură cu Imperiul britanic, ca Ţara africană să fie readmisă în cadrul Commonwealth. Acum, diferitele ţări care fac parte din organizaţie, va trebui să se exprime pentru cererea sosită din capitala Harare, dar Zimbabwe se va putea bucura doar dacă aceste consultări vor avea un rezultat pozitiv.

''Având în vedere istoria pe care o împărtăşim, reîntoarcerea Zimbabwe în Commonwealth ar fi o chestiune pozitivă'', s-a comentat de partea Scoţiei. Ţara africană, de fapt, a fost mult timp colonie britanică cu numele de Rhodesia. În acest moment sunt doar două state care au ieşit voluntar din organizaţia Ţărilor care gravitează în jurul Londrei şi a monarhiei Reginei Elisabeta a II-a: Irlanda, ieşită în 1949 şi Maldive care a optat pentru secesiune acum doi ani, în 2016.

 

Ne puteți urmări și pe Google News