„TITANICUL NUCLEAR” al lui Putin pleacă în PRIMA MISIUNE. VASUL se apropie de SUA. O nou eră pentru Rusia?

„TITANICUL NUCLEAR” al lui Putin pleacă în PRIMA MISIUNE. VASUL se apropie de SUA. O nou eră pentru Rusia?

Prima centrală nucleară plutitoare din Rusia a ajuns în portul arctic din Murmansk, la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a finaliza pregătirile ce țin de prima sa misiunea. Ambarcațiunea va fi folosită pentru a da electricitate unui orășel din extremul estic al Rusiei, din poziția sa din strâmtoarea Bering.

Compania de stat din Rusia care se află în spatele proiectului „Akademik Lomonosov”, Rosatom, susține că această centrală ar putea fi promotorul unei noi ere energetice pentru zonele izolate ale planetei, în timp ce activiștii pentru protecția mediului și-au exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile unor accidente nucleare, conform The Moscow Times.  Organizația Greenpeace a numit vasul „Titanicul nuclear”.

Rosatom a adus unitatea în Murmansk, sâmbătă, din Sankt Petersburg, unde fusese construită.

În portul arctic, aceasta va lua la bord combustibil nuclear și va fi remorcată până în apropierea orașului Pevek, în regiunea Chukotka, separată de statul american Alaska doar de fâșia lată de 86 de kilometri cunoscută drept strâmtoarea Bering.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa FOTO: Lev Fedoseyev / TASS

Aici, centrala va înlocui o centrală nucleară învechită și una bazată pe cărbuni care oferiseră, până acum, energie celor peste 50.000 de oameni din oraș.

Unitatea a fost concepută special pentru a oferi energie acestor orașe îndepărtate sau izolate și poate funcționa autonom, fără să aibă nevoie de reîncărcare, pentru 3-5 ani.