Tăcerea mieilor. SUSPANS cu GEORGE ARION

Tăcerea mieilor. SUSPANS cu GEORGE ARION

Cu siguranță că ați văzut „Tăcerea mieilor”. Un film remarcabil, distins cu mai multe premii Oscar. Fără îndoială, l-ați admirat pe Anthony Hopkins interpretând magistral un rol deosebit de complex. Dar numele lui Thomas Harris, autorul romanului după care s-a realizat această peliculă cu mult suspans, nu vă sună prea familiar.

Este încă o dovadă că, uneori, opera își devorează creatorul, fiind mai cunoscută decât acesta. Criticii literari consideră „Tăcerea mieilor” un thriller psihologic, unul dintre cele mai izbutite din câte s-au scris vreodată. Clarice Starling, o tânără specialistă în psihologie și criminalistică, trebuie să evalueze un criminal în serie notoriu, pe doctorul Hanibal Lecter, un intelectual rafinat, iubitor de știință, muzică, pictură, dar și un diabolic asasin, care consumă cu deliciu organele victimelor sale, preparate după rețete sofisticate.

După mai multe tatonări, între cei doi se creează relații speciale. Starling ajunge să-i ceară ajutorul în prinderea unui alt ucigaș în serie, o bestie care visa să-și confecționeze o haină din pielea unor fete omorâte și astfel să-și schimbe sexul. Profitând de neatenția gardienilor și folosind un plan ingenios, Hanibal Lecter evadează, dar, în același timp, oferă informații prețioase pentru ca Starling să-l prindă pe bărbatul dornic să devină femeie.

Thomas Harris descifrează cu pricepere mecanismul gândirii unor ucigași și modul lor de comportare, are curajul de a coborî în tenebrele sufletului lor. Deseori scenele pe care le înfățișează sunt atroce. Nu-i deloc plăcut să găsești res turi din pielea jupuită de pe niște trupuri sau să dai peste un scalp și e de-a dreptul sinistru să descoperi un borcan în care e conservat un cap de om. Dacă unii autori se încântă de faptele mărețe ale oamenilor, Harris urmărește ca un savant atrocitățile comise de indivizi a căror minte o ia razna. Literatură!, ați putea exclamă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O imaginație bolnăvicioasă! Dorință de a șoca și de a obține un succes facil! Chiar așa să fie? N-au trecut mulți ani de când șoferul unei mașini care transporta lapte, tată a trei copii, bun familist, a omorât cu sânge rece câțiva elevi dintr-o școală americană, iar pe alții i-a rănit. După care s-a sinucis. Fără să lase nici o explicație limpede pentru comportamentul său aberant.