Nadia Comăneci: TIME’S UP

Nadia Comăneci: TIME’S UP

Cea de-a 75-a ceremonie a „Globurilor de Aur”, care a avut loc duminică, 7 ianuarie, în Beverly Hills, California, a fost una cu totul specială.

Cu doar câteva excepții, celebritățile americane din lumea filmului și sportului s-au îmbrăcat în culoarea neagră, în semn de solidaritate cu victimele abuzului sexual și misogin din Hollywood-mișcarea #metoo, declarată „Persoana Anului 2017” de către revista „Times.”

Fenomenul #metoo, pornit pe rețeaua de socializare Twitter, a devenit cunoscut și răspândit imediat după ce câteva actrițe la început, și foarte multe după aceea, au demascat bărbații cu nume și funcții importante din istoria show-bizz-ului care le-au abuzat sexual și emoțional de-a lungul anilor. 

Globul de Aur, cea mai modernă și importantă festivitate actoricească din America, după Oscar, a devenit scena publică de protest față de bărbați cu funcții si influență, cerând sau forțând favoruri sexuale din partea tinerelor actrițe. Multe dintre acestea nu și-au mai continuat cariera actoricească, iar cele care au avut puterea să treacă pestre această traumă nu au avut curajul să facă public șantajul sexual la care au fost supuse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până la #metoo

Conaționala noastră, Nadia Comăneci, a fost printre primele vedete care au susținut această mișcare, încă din primele zile de la lansare. Cu grația caracteristică, Nadia a postat un mesaj de sprijin pe rețeaua Twitter, alăturându-se astfel listei de nume sonore, susținătoare ale mișcării: Meryl Streep, Angelina Jolie, Reese Witherspoon și multe altele. Adorat de americani, cuplul celebru Nadia Comăneci și Bart Conner a participat ca aproape în fiecare an la festivitatea mondenă. Am prins-o pe Nadia a doua zi, pe aeroport, în drum spre casă. Mi-a spus că „este mereu o onoare să fim pe acelasi covor cu vedete din lumea filmului” și că s-a simțit excelent în rândul acestora.

Nadia a clarificat: „Culoarea neagră în acest an este semnul suportului nostru pentru mișcarea „Time’s Up”. Este un semn de solidaritate cu toate femeile care au fost abuzate. „Time’s Up” înseamnă că această practică trebuie să înceteze, o dată pentru totdeauna.” Nu mi-am închipuit să văd atâtea rochii negre la o festivitate modernă!

Am întrebat-o cum s-a simițit, într-o mare de „negru”. Sau o mie de nuanțe de negru. „Minunat, am avut parte de o atmosferă incendiară. Cum să te simți alt fel în rândul celor pe care îi admiri și îndrăgești? Mi-am revăzut mulți prieteni, cum ar fi Tom Hanks, fosta gimnastă Nastia Liukin, Ricky Martin, Hugh Jackman, Nick Jonas, James Franco și mulți alții.”

A ales între șase modele de rochii

Nadia Comăneci și-a ales rochia incendiară de la un designer, care i-a prezentat șase modele în exclusivitate. Bart și-a ales un costum negru, asortat cu o cămașă albă. Am vrut să știu care a fost momentul ei favorit. Fără ezitare, Nadia mi-a răspuns: „Discursul lui Oprah a fost extrem de puternic în conținut și impresionant, ca mesaj. Probabil, discursul ei a fost unul dintre cele mai impresionante discursuri libere din ultimii ani. Aveam nevoie de așa ceva, în aceste vremuri. Cu oameni ca Oprah, și cu noi, mișcarea va merge mai departe!” Dacă nu ați urmărit discursul, vă sfătuiesc să faceți acest lucru. A fost un mesaj subtil, politic, și de susținere a noii mișcări „Time’s Up”. Nu e de mirare că Nadia a fost mișcată de acest mesaj.

„Visează imposibilul și aleargă să-l atingi”, a incheiat Nadia. Acesta este mesajul ei pentru toți. „Bineînțeles, fără efort, nu se poate ajunge departe”, a adaugat Nadia. Ea a dovedit că se „poate”, așa cum a sunat și mesajul lui Oprah.