Guvernul Dăncilă zăpăcește milioane de români. Modalitatea de depunerea a Declarației Unice s-a schimbat IAR

Guvernul Dăncilă zăpăcește milioane de români. Modalitatea de depunerea a Declarației Unice s-a schimbat IAR

Guvernul a adoptat, ieri, OUG 35/2019 în vederea rezolvării problemelor reclamate de români cu privire la erorile sistemului online ANAF, care i-a încurcat pe mulţi dintre cetățenii acestui stat, în special persoanele în vârstă, la depunerea declaraţiei.

Prin această ordonanță s-a abrogat alineatul Codului Fiscal, potrivit căruia cetățenii sunt obligați să depună Declarația Unică doar prin intermediul platformei online.  „Modificarea aşteaptă însă şi un act normativ de la ANAF, deoarece există un ordin care prevede că Declaraţia Unică se va depune doar prin Spaţiul Privat Virtual sau prin site-ul e-guvernare.Potrivit consultanţilor din piaţă, au fost mai multe discuţii după ce Guvernul a luat în considerare chiar reintroducerea depunerii pe hârtie a Declaraţiei Unice, însă o modificare în această direcţie ar anula progresele din ultimii ani”, conform ziariștilor de la Forbes.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Declarația Unică trebuie completată de persoanele care obțin venituri din activități independente, de cei care lucrează pe drepturi de autor și cărora impozitul nu li se reține la sursă, de cei care obțin venituri din chirii, dar și de persoanele care obțin venituri din operațiuni cu instrumente financiare.

Propunerea a fost făcută pentru a se evita blocarea sistemului electronic, în contextul în care Declarația unică se depune doar prin servicile online „Spațiu privat virtual” și „Depunere declarații”.Totodată, prin acest proiect se vizează ca orice contribuabil să aibă posibilitatea de a depune declarația în termenul legal, așa încât să nu fie sancționat pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată. Pentru depunerea Declaraţiei unice prin mijloace electronice de transmitere la distanţă şi plata integrală a obligaţiilor fiscale până la data de 31 iulie 2019, inclusiv, se va acorda o bonificaţie de 5%.

 

Declaraţia nică mai trebuie depusă și de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri din străinătate. Persoanele fără venituri care își plătesc contribuţia de asigurare de sănătate au, de asemenea, obligaţia de a depune declarația.